Wat een betutteling! Wijkagent moet drankgebruik ouderen controleren

Wat een betutteling! Wijkagent moet drankgebruik ouderen controleren

Nederland krijgt zo langzamerhand een deken van betutteling over zich heen geworpen. Het eten van een hamburger, het opsteken van een sigaretje en het genieten van een borreltje, wordt steeds meer een taboe. Op dat laatste gaat nu zelfs gecontroleerd worden. Zo hebben ze in Rotterdam nu afgesproken dat wijkagenten en apothekers moeten opletten of ouderen iets te diep in het glaasje hebben gekeken.

Dit alles staat in het nieuwe preventieakkoort dat ze hebben gepresenteerd in de havenstad. De Rotterdamse wethouder Sven de Langen is namelijk bezig met een kruistocht tegen ongezond voedsel en rokers. En daar komen ouderen die graag een borreltje lusten ook nog eens bij.

"Het lokale akkoord werd gisteren gepresenteerd. Met meer dan tachtig partners wil de gemeente de strijd voor gezondere Rotterdammers serieus gaan oppakken. Naast zijn zelfverklaarde ’oorlog’ tegen hamburgerketens en snackkramen in de stad ziet zorgwethouder Sven de Langen een rookvrije stad voor zich, waarbij ook zeker niet te veel mag worden gedronken."

De gemeente hanteert hierbij de normen van het Trimbos-instituut. Deze vertellen ons dat mannen die meer dan drie bier per dag drinken en vrouwen die meer dan twee glazen wijn per dag drinken, al overmatige drankgebruikers te zijn.

"De gevolgen van te veel drinken zouden bij de inwoners nog onbekend zijn. Ouderen die dronken omvallen, kunnen een heup breken. Dat moet onder de aandacht worden gebracht en De Langen weet al door wie. Huisartsen, maar ook apothekers, wijkteams, welzijnsmedewerkers en zelfs wijkagenten moeten het drankgebruik binnen de perken zien te houden."

Deze niet aflatende strijd begint in Rotterdam zelfs maniakale vormen aan te nemen. Zo wil de stad ook iedere Rotterdammer aan een 'persoonlijke gezondheidstesten' onderwerpen.

"Daarnaast wil de stad elke Rotterdammer onderwerpen aan ’persoonlijke gezondheidstesten’, bestaande uit een vragenlijst die mogelijk wordt aangevuld met diagnostische testen. In twee wijken in Feijenoord wordt daarmee komend jaar geëxperimenteerd."

Laten we even heel duidelijk: roken, drinken en vet eten is ongezond. Daar kan geen twijfel over bestaan. Ik zal het iedereen die ermee willen beginnen, het direct ontraden. Maar is deze maniakale hetze nou de manier om dit te bestrijden? Mogen mensen alsjeblieft nog zelf uitmaken of ze een hamburger naar binnen willen schuiven, van een borreltje willen genieten of een sigaretje willen opsteken?! Stop nu eens met de betutteling en laat mensen vrij in de keuzes die ze maken.

Lees meer over:
Rotterdam betutteling roken

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer