Wat gaat het goed met de economie! 'Derde van uitzendkrachten heeft meerdere banen nodig om rond te komen'

Wat gaat het goed met de economie! 'Derde van uitzendkrachten heeft meerdere banen nodig om rond te komen'

CNV in actie Bron: Shutterstock: door DutchMen

Keer op keer moeten we van onze regering maar weer aanhoren dat 'de economie aantrekt' en dat de koopkracht stijgt, maar als we om ons heen kijken ziet iedereen dat we er niet echt veel op vooruitgaan. Sterker nog, voor veel mensen geldt het omgekeerde. De stijgende lastendruk en het wegblijven van de loonstijging zorgen eerder voor een domper.

Ruim een derde van de uitzendkrachten schijnt méér dan één baan nodig te hebben om rond te komen. Ook zit de helft van de uitzendkrachten keer op keer in spanning of ze wel kunnen rondkomen en of er morgen überhaupt nog werk voor ze is. Het zijn dus enorm onzekere tijden voor ze.

?ref_src=twsrc%5Etfw

Dit blijkt uit een nieuwe peiler van Maurice de Hond. 60 procent van de ondervraagden gaf aan liever een vaste baan te hebben dan nog langer in grote onzekerheid te werken. Een kwart van de ondervraagden gaf aan fulltime beschikbaar te moeten zijn terwijl ze een parttime dienstverband hebben. De vakbond CNV wil dat hierin verandering komt, bedrijven zien uitzendkrachten nu vaak niet meer alleen als vervangers tijdens pieken en dalen maar bijna als vaste krachten. Ze nemen soms het gehele werk over.

Nu maakt de wet het mogelijk om tot 78 weken nauwelijks zekerheid te hebben als uitzendkracht - geen loondoorbetaling bij ziekte en geen ontslagbescherming. Wij willen die wettelijke norm, die een verkeerd signaal afgeeft, terugbrengen naar maximaal 26 weken”

De vakbond gaat nu aan tafel om te kijken of er verandering mogelijk is binnen het contractenstelsel om dit soort problematiek te voorkomen in de toekomst.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties