Wat is het huwelijk nog?

Geen categorienov 21 2011, 20:30
Meer dan een administratieve handeling?
Er is weinig politiek animo voor het voorstel van CU-voorman Slob om het ceremoniële en het administratieve huwelijk van elkaar te scheiden. CDA, D66 en GroenLinks voelen niets er voor. Want, zo betuigen de partijen, het huwelijk moet niet tot een administratieve handeling gereduceerd worden. Alsof het vandaag de dag nog veel meer is!
Het is een beetje jammer dat Slob met deze pragmatische oplossing de discussie rondom de weigerambtnaar uit de weg wil gaan. Het is meer dan belangrijk dat de ruimte die er is (geweest) voor gewetensbezwaren in verband met geloofsovertuiging wordt opgeëist. Daar zal gestreden voor moeten worden. De discussie uit de weg gaan, staat praktisch gelijk aan het toegeven aan de seculiere fundamentalistenkliek.
Maar op zichzelf genomen is het voorstel van Slob natuurlijk prima. Immers, wat is de voltrekking van het burgerlijk huwelijk meer dan een administratieve handeling?
Goed, we spreken ons 'ja, ik wil' en onze belofte van trouw uit voor elkaar en in het bijzijn van familie en vrienden. Dat zou allemaal prachtig zijn, als het wat meer te betekenen zou hebben dan alleen het te kennen geven van de gemoedstoestand van dat moment. Een jaar of wat later denken we er weer totaal anders over en trekken we onze belofte net zo makkelijk weer in.
Daarom is het zo'n slecht idee nog niet om het burgerhuwelijk gewoon aan de balie af te sluiten. Stellen voor wie het huwelijk toch niet veel meer is dan belastingvoordeel en een feestje, kunnen dan kiezen voor een praatje van en een ja-woord voor een ambtenaar voor wie ieder huwelijk gelijk is. Echtparen die daar anders over denken zijn dan niet tot zo'n ambtenaar veroordeeld en kunnen na de handtekening aan het loket hun huwelijk bezegelen voor God.
Foto: www.photobucket.com door sexyslim21 mal
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten