Wat is schoonheid? Deze vijf modellen zetten de modewereld op zijn kop

Wat is schoonheid? Deze vijf modellen zetten de modewereld op zijn kop

Vrouwen - en met name jonge meisjes - voelen continu de druk om te voldoen aan een ideaal schoonheidsbeeld gecreëerd door de media en de mode-industrie.

Model Olivia Langdon is een zogenaamde 'plus size model' die er geen geheim van maakt dat ze niet altijd tevreden is over haar eigen lichaam. Dit komt voor een groot deel doordat de media en de mode-industrie een ideaal schoonheidsbeeld gecreëerd hebben dat vrijwel onbereikbaar is voor verreweg de meeste vrouwen.

Daarom heeft Olivia besloten om zich daar tegen te verzetten. Haar boodschap voor zichzelf én andere vrouwen en (wellicht vooral) jonge meisjes: je hoeft niet aan dat ideale schoonheidsbeeld te voldoen om vol zelfvertrouwen en tevreden met jezelf te zijn.

In een nieuwe video, die ze samen met vier andere plus size modellen gemaakt heeft, kijkt Olivia in de camera en zegt ze:

"Je zelfwaarde moet niet afhankelijk zijn van je lichaamsvorm of die van anderen."

Olivia maakt deel uit van een beweging die opgezet is door Jessica Vander Leahy, uit Sydney, Australië. Zij heeft de hashtag #ProjectWomanKIND verzonnen. De bedoeling ervan is dat échte vrouwen aardig tegen elkaar zijn en elkaar niet bespotten omdat ze niet voldoen aan het ideale schoonheidsbeeld. Nadat Jessica met deze actie begon is het in weinig tot geen tijd viraal gegaan, wat aangeeft dat veel vrouwen en meisjes genoeg hebben van de druk om aan dat ideale beeld te voldoen.

[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/07/Olivia-Langdon-_-Project-WomanKIND-360p.mp4"][/video]

Jessica legt uit:

"Er zijn meerdere redenen dat vrouwen negatief over zichzelf en hun lichaam denken. Je kunt niet zeggen dat één reden van doorslaggevend belang is, maar voor een deel komt het zeker door het ideaalbeeld opgedrongen aan vrouwen door de maatschappij. Veel vrouwen hebben ongetwijfeld last van een negatief zelfbeeld omdat ze niet begrijpen waarom ze onder druk worden gezet om te voldoen aan dat beeld."

#ProjectWomanKIND maakt foto's en video's van vrouwen die niet voldoen aan het ideale schoonheidsbeeld maar die, in hun eigen ogen, desalniettemin mooi zijn. Jessica legt uit dat ze alleen modellen gebruikt die wat gevormder zijn dan gangbaar is omdat ze duidelijk wil maken dat het schoonheidsbeeld een creatie is door anderen... en dat vrouwen zich er niets van moeten aantrekken.

Jessica's beweging is ontzettend succesvol. Veel vrouwen delen foto's van zichzelf en zetten de foto's, met de hashtag #ProjectWomenKIND op Twitter. Daar proberen ze elkaar zelfvertrouwen te geven. Een kleine greep uit zulke tweets:

En:

Ook zijn er vrouwen die weliswaar geen foto's delen, maar wel duidelijk maken dat ze genoeg hebben van de onzekerheid:

Zie ook deze tweet:

Je kunt het project hier volgen op YouTube. Hier de teaser-video, of de introductie, van #ProjectWomenKIND:

[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/07/Project-WomanKIND-teaser-360p.mp4"][/video]

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Vrouwen Modellen Schoonheid

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties