'We moeten tweede pinksterdag als vrije dag afschaffen'

Geen categoriemei 20 2015, 17:00
Niet eens zo'n heel gek idee.
De roep om tweede pinksterdag als vrije dag af te schaffen wordt steeds luider. Sommige politieke partijen (lees: D66) willen de vrije dag vooral afschaffen omdat werknemers dan meer moeten werken - wat goed zou zijn voor de economie - en omdat Nederland dan wat minder christelijk wordt in hun ogen. Die twee argumenten vind ik niet zo interessant.
Maar wat kardinaal Wim Eijk van de Rooms-Katholieke Kerk te zeggen heeft over tweede pinksterdag vind ik wél interessant. Eijk zei vandaag op de radio dat tweede pinksterdag prima kan komen te vervallen, omdat tweede pinksterdag officieel geen feestdag is van de kerk. "Alleen pinksterzondag, eerste pinksterdag, is volgens de kerk een hoogfeest."
Eijk vindt dat in plaats daarvan 4 mei (Dodenherdenking) of 5 mei (Bevrijdingsdag) een nationale feestdag zou moeten zijn. Er gaat in totaal dus geen dag af; er wordt alleen geschoven met de vrije dagen. Via RTL Nieuws:
Eijk is als aartsbisschop van Utrecht de hoogste vertegenwoordiger van de rooms-katholieke kerk in Nederland. Het behouden van tweede pinksterdag is volgens hem voor katholieken geen absolute noodzaak. Ook in de politiek gaan regelmatig geluiden op om deze dag in te ruilen voor een andere vrije dag.
Zo is D66 al jaren voorvechter van het afschaffen van tweede pinksterdag, maar ook de Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg pleitte hier in 2012 voor. Hij kreeg een storm van kritiek over zich heen, maar hij ging dan ook een stuk verder door ook een pleidooi te doen voor het stoppen met tweede kerstdag en tweede paasdag.
Het zou goed zijn als er wordt gekeken naar de afschaffing van tweede pinksterdag als vrije dag, als in ruil daarvoor Bevrijdingsdag een jaarlijkse vrije dag wordt. Op die dag kunnen we dan met z'n allen de vrijheid vieren. Dat is toch een razend slim idee? Wat vind jij? Moet tweede pinksterdag worden afgeschaft? En wat moet daarvoor in de plaats komen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten