Weddenschap: opwarming of afkoeling?

Weddenschap: opwarming of afkoeling?

Bron: Loehle, C. 2007. A 2000-year global temperature reconstruction based on non-tree ring proxies. Energy and Environment, 18, 1049-1058.

Mijn trouwe lezers zullen zich wellicht nog herinneren dat ik eind 2009, in de aanloop naar de klimaattop van Kopenhagen, die in een fiasco eindigde, door Bart Strengers, een klimaatprofessional van het PBL (Plan Bureau voor de Leefomgeving), werd uitgedaagd om een weddenschap aan te gaan. Hij wedde op opwarming en ik op afkoeling. Dat was in het kader van een discussie die ik met hem voerde op uitnodiging van de NOS. Vanuit klimaatsceptische hoek had de NOS namelijk het verwijt gekregen dat het slechts de oren liet hangen naar de propaganda van de broeikasgelovigen. De NOS trok zich dat aan (hulde!) en stelde vervolgens Bart Strengers en mij in de gelegenheid om met elkaar in debat te gaan op de klimaatwebsite van de NOS. Het PBL nam dat initiatief later over (eveneens hulde!) en publiceerde onze discussie in een fraai gedrukt rapport op papier – overigens ook op internet.

Ik wil er nog eens met nadruk op wijzen dat deze discussie uniek is. Bij mijn weten heeft er nergens elders in de wereld zo'n serieuze – en toch soms speelse – discussie, zonder bitterheid, trollerigheid en ad hominems, plaatsgevonden. Zou dat bij de BBC mogelijk zijn geweest? Ondenkbaar! Zou de Amerikaanse EPA (Environmental Protection Agency) of het Duitse PIK (Potsdam Instititut für Klimafolgenforschung) zoiets hebben aangedurfd? Ondenkbaar!

Waar ging die weddenschap precies over? Dat is wat ingewikkeld om hier uit te leggen. Maar hier is dat alles te vinden. Het is een blogbijdrage die ik in december 2009 schreef.

Inmiddels verschijnen er steeds meer 'peer-reviewed' artikelen in astrofysische wetenschappelijke tijdschriften die mijn opvatting (beter misschien: 'beredeneerde gok') lijken te steunen. Aan een artikel van Lorne Gunter uit de Canadese Financial Post ontleen ik het volgende citaat:

According to a recent study by three Norwegian scientists — Jan-Erik Solheim, Kjell Stordahl and Ole Humlum — the sun’s current cycle has lasted so long that the next, due to begin any time now, will see a decline in temperatures of 0.63C. And that cycle is expected to last so long that the cycle after that will witness a temperature drop of 0.95C.

Ook David Archibald heeft op de website van Anthony Watts aandacht aan deze publicatie geschonken. Zie hier.

Of Solheim et al gelijk krijgen, zal nog moeten blijken. Maar als het die kant op gaat, is het einde oefening voor het VN-klimaatpanel (IPCC).

Voor de onderhandelaars in het Catshuis is dat goed nieuws, want dat scheelt weer een paar miljardjes per jaar.

Met de complimenten van DDS !

'At your service' !

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties