Wéér 135 migranten aangemeerd in Italië ondanks verbod, mogen niet aan wal van Salvini

Wéér 135 migranten aangemeerd in Italië ondanks verbod, mogen niet aan wal van Salvini

Een reddingsschip van de Italiaanse kustwacht met zo'n 135 migranten aan boord, is aangemeerd in de haven van Augusta op Sicilië. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini benadrukte nogmaals zijn verbod en onderstreept dat de migranten niet aan wal mogen. Hij wil, wederom, eerst garanties.

EU-lidstaten worden weer benaderd door de Italiaanse regering om te kijken wie ze dit keer op gaat nemen. Italië gaat het namelijk heel duidelijk níet doen. Matteo Salvini heeft wel een uitzondering gemaakt voor zes vluchtelingen, vanwege medische redenen, en een zwangere vrouw met haar man en twee kinderen.

Zolang EU-lidstaten geen gehoor of duidelijkheid geven over wie de migranten op gaat nemen, houdt Salvini ze dus op het schip. Deze 'constructie' is, voor zover ik heb gelezen, prima werkbaar maar verre van ideaal. Salvini's verbod is diverse keren genegeerd door migrantenschepen. De migranten komen weliswaar niet aan wal (uitzonderingen daargelaten) maar de indruk wordt nog steeds gewekt dat eenmaal aangekomen in Italië, men van daaruit wel verder naar Europa kan.

Het hele idee dat de vluchtelingenstroom richting Europa is afgenomen, lijkt een fantasie of eerder iets tijdelijks iets te zijn. Nieuws vanuit Italië horen we snel, maar hoe zijn de vluchtelingenstromen richting Spanje, via Turkije, Griekenland en de Balkan? Wordt dat wel correct geregistreerd en als het inderdaad zo is afgenomen, blijft dat ook zo? Persoonlijk heb ik er weinig vertrouwen in. De EU lijkt nog steeds geen duidelijkheid te geven, of geeft juist duidelijkheid door maling te hebben aan de eigen bevolking. Soms heeft het meer weg van een soort migrantencorvee, over welk land dit keer de negatieve PR over zich heen moet krijgen door weer migranten op te nemen. En zo neemt langzaam maar zeker de weerstand alleen maar toe.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties