Weer een slachtoffer van onderwereldoorlog

Weer een slachtoffer van onderwereldoorlog

Beste autoriteiten, kunnen jullie misschien iets doen?

Het geweld in de onderwereld loopt echt de spuigaten uit. Op oudjaarsdag werd de zoveelste crimineel doodgeschoten op straat.

Het slachtoffer heette Okan Fidan. Hij was een bekende van de politie. Niet zo gek aangezien hij bekendstond als een topcrimineel.

Tot enkele jaren geleden was Fidan een bodyguard van een bekende Turkse drugsdealer. In 2010 kreeg het duo ruzie met elkaar nadat er een moordaanslag was gepleegd op zijn baas. Die hield hem daar blijkbaar verantwoordelijk voor. Men denkt dan ook dat zijn oude godfather opdracht heeft gegeven tot deze moord.

Het AD legt uit:

Op 31 december zat Fidan in zijn auto op het Tussendek in Amsterdam-Noord, toen hij onder vuur werd genomen. Het slachtoffer werd door het hoofd geschoten, de dader of daders wisten te ontkomen en zijn nog niet gepakt.

Het is de zoveelste afrekening in slechts een jaar tijd. In 2014 werden verschillende topcriminelen vermoord. In vrijwel alle gevallen waren de opdrachtgevers waarschijnlijk concurrenten. Het AD heeft daarom dit handige plaatje gecreëerd van alle moorden in het afgelopen jaar. Daarbij moet worden aangetekend dat het in veel gevallen dus om afrekeningen ging in het criminele circuit.

Screen Shot 2015-01-02 at 14.23.56

Het is alles behalve onverwacht dat er wéér een moord is gepleegd - de politie liet eerder immers al weten dat er veel meer afrekeningen aan zouden komen - maar het is desalniettemin bijzonder zorgwekkend dat het voor de zoveelste keer kon gebeuren. Het zal justitie verrassen, maar het is aan haar om dit soort misdrijven te voorkomen. Als iemand op een dodenlijst staat moet die persoon dus in bescherming worden genomen, ja, zelfs als hij een bekende topcrimineel is.

Lees verder op pagina 2.
Natuurlijk kan niemand erom treuren dat de zoveelste crimineel het loodje heeft gelegd. Als je bij het zwaard leeft, zul je er bij sterven. Toch kunnen de autoriteiten én de hele maatschappij dit soort massa-executies niet accepteren.

Het heeft er onderhand namelijk alle schijn van dat de georganiseerde maffia in ons land alles kan doen en laten wat het wil. De wet geldt voor de gewone burger, maar niet voor mensen die een carrière hebben gemaakt van de drugshandel, moorden, chantage, en wat dies meer zij. Ze kunnen zoveel moorden (laten) plegen als ze willen; niemand die ze aanpakt en ze achter slot en grendel zet.

In een democratische rechtsstaat is het van het grootste belang dat alle misdaden bestraft worden, niet alleen als ze gepleegd worden tegen onschuldige burgers. Gebeurt dat niet dan neemt het maatschappelijke vertrouwen in 'het systeem' razendsnel af en gaan mensen op zoek naar manieren om zichzelf te beschermen - buiten de overheid om. Nu ben ik daar sowieso een voorstander van, maar ook ik begrijp dat het niet goed is als men daar stappen toe neemt omdat het gewoon niet veilig is op de straten van onze grote steden.

Kroongetuige Fred Ros heeft al verschillende keren uitgelegd hoe het er precies aan toe gaat in de onderwereld. Enkele topcriminelen hebben hun krachten gebundeld en hebben vervolgens samen een dodenlijst gemaakt. Het is een grove schande dat de politie daar niet mee aan de haal gaat en ervoor zorgt dat de hoofdverantwoordelijken - die allemaal bekend zijn bij de autoriteiten, zo niet als opdrachtgevers dan in ieder geval als maffiabazen - worden opgesloten.

Scarface is een schitterende film, maar het wordt een beetje problematisch dat figuren als Tony Montana tegenwoordig de dienst uitmaken in ons land. Het is mij dan ook een raadsel waarom de Tweede Kamer hier niet bovenop zit en actie eist van de verantwoordelijke minister en staatssecretaris.

Lees meer over:
criminaliteit Onderwereld

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties