Opnieuw antisemitisme bij judotoernooi in Abu Dhabi: Marokkaanse weigert Israëlische de hand te schudden en rent weg

Geen categorieokt 29 2017, 9:00
Judoka's schudden elkaar na een wedstrijd altijd de hand. Maar nadat de Israëlische sportvrouw Shira Rishoni de wedstrijd won wist haar Marokkaanse tegenstander niet hoe snel ze weg moest rennen.
Het is weer raak op het beruchte judotoernooi in Abu Dhabi waar eerder dit weekend al een mannelijke Israëlische judoka werd vernederd: hij won goud, maar de organisatieleiding weigerde zijn vlag te tonen of zijn volkslied te spelen. De reden natuurlijk zijnd: de Joodse staat Israël is een gehaat land in de Arabische wereld, en zo ook in de Emiraten. Zelfs een vlag ophangen bij een sportwedstrijd is echt teveel gevraagd kennelijk.
Dat ene incident bij de judomannen is natuurlijk al erg genoeg, maar het bleef daar helaas niet bij. Ook de vrouwelijke wedstrijden waren belast met antisemitisme en haat tegenover Israël. Zo eindigde een wedstrijd tussen de Israëlische Shira Rishoni en de Marokkaanse Aziz Shakir in een overwinning voor de eerste. In judo is het gebruikelijk dat de sporters na hun wedstrijd een buiging maken en elkaar de hand schudden. Als teken van verbroedering van de verliezer voor de winnaar, en vice versa. Het zijn waarden die de Japanse bedenker van de sport heeft ingebouwd in de regels om te benadrukken dat respect de allerhoogste eigenschap in de judosport is.
Maar kennelijk niet voor Shakir, die na haar verlies snel een buiging maakt en dan zo spoedig mogelijk van de mat sprint. Haar verbaasde tegenstander staat daar nog een ogenblik met een uitgestrekte hand, verbijsterd dat ze zo wordt gediscrimineerd door haar tegenstander om haar afkomst en haar nationaliteit. Een medewerker van de Israëlische ambassade in de Verenigde Staten vindt het hele tafereel maar vreemd: "Als je haar zo ziet rennen, dan zou ze moeten overwegen mee te doen met de 100 meter sprint."
En daarmee heeft hij natuurlijk geen woord teveel gezegd. Dit is gewoonweg onprofessioneel, onsportief, antisemitisch en bovendien heel erg kleinzerig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten