Wie had dit nu verwacht? 'Proef met aardgasvrije wijken mislukt'

Wie had dit nu verwacht? 'Proef met aardgasvrije wijken mislukt'

Huizen die te koop staan. Bron: Dafinchi / Shutterstock.com.

Het nobele streven van onze deug-coalitie om Nederland gasvrij te krijgen werd al vanaf het begin volop bekritiseerd. En terecht. Het is te radicaal, en het moet allemaal veel te snel. Nieuwe bouwprojecten die compleet aardgasvrij zijn vlotten ook nog niet zo. De kosten zijn gigantisch en niemand wil de huizen. Tsja, boontje komt om zijn loontje...

Een proefproject heeft tot nu toe absoluut niet geleverd wat de overheid had gehoopt. Het bouwen gaat gepaard met enorme kosten, vertraging - zoals bij alle grote bouwprojecten - en ook de tevredenheid is ver te zoeken.

Sommige projecten lopen op schema, maar er zijn tal van projecten die hopelijk achter lopen. Als dan eindelijk zo'n nieuwe, gasvrije wijk er staat zijn mensen nog steeds niet blij. Er is namelijk veel onduidelijkheid, men weet namelijk niet hoeveel je bespaart op je energierekening. Ook zijn de kosten van apparaten in de woningen ook vrij duur, iets wat tegenvalt voor kopers van deze huizen.

Bijkomend probleem is dat huizen die voor 1970 zijn gebouwd een kostenplaatje van zo'n 70.000 euro kunnen verwachten. Dit schrikt enorm veel mensen af, dus de vraag is hoe reëel de 'verduurzaming' zal zijn in de toekomst. Er moet flink wat subsidie tegenaan worden gegooid om iedereen een handje te helpen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties