Wilders doet een Baudetje: gaat in januari "on tour" tegen "Rutte 3, islamisering en discriminatie van Nederlanders"

Wilders doet een Baudetje: gaat in januari "on tour" tegen "Rutte 3, islamisering en discriminatie van Nederlanders"

Een populist gaat populisme belijden.

Ach kijk wat leuk: Geert Wilders gaat "on tour" om de demonstreren tegen Rutte 3, de "islamisering" van Nederland, en de "discriminatie van Nederlanders."

Wilders heeft overduidelijk naar Thierry Baudet gekeken die ontzettend veel succes oogst met zijn 'populistische' strategie: de man gaat van evenement naar evenement om mensen voor zijn partij te winnen. Daardoor is hij in weinig tot geen tijd gestegen van 2 zetels in de Kamer naar 12 zetels in de meest recente peiling. Dat zijn indrukwekkende groeicijfers waar iedereen jaloers op is, Wilders ongetwijfeld incluis.

Maar daarbij loopt hij wel tegen een probleem aan: waar Baudet elke avond prima op stap kan geldt dat niet voor Wilders. De PVV-leider wordt veel te serieus bedreigd. Als hij een weeklang elke avond naar spreekzaaltjes gaat moet hij letterlijk voor zijn leven vrezen. Zo ernstig zijn de bedreigingen die hij ontvangt. Het is dus veel moeilijker voor Wilders om een populistische verkiezingsstrategie te implementeren. Daarom moet hij het laten bij één of twee "demonstraties." En dan moet hij maar hopen dat er genoeg mensen komen opdagen om het interessant te maken voor de media om over te berichten.

Inhoudelijk is het natuurlijk weer een echt PVV-evenement: tegen de regering, de "islamisering" (wat dat ook moge betekenen) van Nederland bekritiseren, en daar aan toevoegen dat blanke Nederlanders systematisch gediscrimineerd worden. Nou ben ik ook niet te spreken over die houding van D66'ers, die het volstrekt normaal vinden om mensen af te serveren omdat ze blank (en hetero) zijn, maar net doen alsof die arme autochtonen massaal gediscrimineerd worden in Nederland is een tikje overdreven. Nou ja, eigenlijk wel meer dan 'een tikje.'

Uiteindelijk is dat misschien wel het zwakste aspect van Wilders' strategie. De man overdrijft te veel en te vaak. Hij kon nog veel zetels halen toen er geen enkele partij was die bepaalde problemen ook benoemde, maar door de opkomst van FVD heeft hij die luxe niet meer. Nu moet hij serieus overkomen, en niet meer alleen roepen dat het zo niet kan en dat het allemaal vreselijk en gevaarlijk is.

Kan Wilders omschakelen of blijft hij gevangen zitten in zijn methode? Als je zijn tweets zo bekijkt krijg je de indruk dat het laatste het geval zal zijn -- waardoor de PVV niet alleen niet meer de grootste oppositiepartij van Nederland zal worden, maar mogelijk zelfs volstrekt irrelevant.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties