Wilders: 'Mark Rutte is de beste PvdA-premier ooit'

Wilders: 'Mark Rutte is de beste PvdA-premier ooit'

Dit sociaal akkoord is het zoveelste akkoord onder premier Rutte waarin het woord belastingverlaging niet voorkomt. Ik begin dan ook met een felicitatie. Die felicitatie is welverdiend. Mark Rutte is de beste premier die de PvdA ooit heeft gehad.

De minister-president was donderdagavond bij Nieuwsuur. We moeten “met elkaar dat CPB verslaan,” riep hij tot de Nederlanders. Jongens, zei hij, ik citeer: “we gaan eens een keer die nieuwe auto kopen. We gaan eens een keer dat nieuwe huis kopen. Laten we die handshake doen.”

Toen ik dat hoorde, vroeg ik me af: Wat heeft de heer Rutte gegeten: waren het paddo’s of was het een flink stuk space cake wat hij achter de kiezen had?

De minister-president staat te roepen: Niet somberen, heb vertrouwen, alles komt goed. Trek je portemonnee. Koop dat huis, koop die auto. Maar waarmee? Waarvan?

Waarvan moeten de Nederlanders die nieuwe auto en dat nieuwe huis betalen, nu het kabinet de mensen hun geld heeft afgepakt?!

Alleen al dit jaar krijgt Nederland te maken met ruim 9 miljard extra lastenverzwaringen: de BTW ging al omhoog, de huren schieten omhoog, een hoger eigen risico in de zorg, de assurantiebelasting omhoog, de accijnzen omhoog, extra energiebelasting, de tarieven in de loonbelasting omhoog, de hypotheekrenteaftrek afgebouwd, ja zelfs 100 miljoen extra belasting op leidingwater. De premier houdt de mensen straal voor de gek. Door al deze belastingverhogingen hebben mensen helemaal geen geld meer om een nieuwe auto of dat nieuwe huis te kopen.

Om die reden deugt het sociaal akkoord niet. Want er zit geen cent belastingverlaging in. Helemaal niets. Wat de Nederlandse economie nu nodig heeft is lastenverlichting. Het inkomen van elk huishouden ging er vorig jaar gemiddeld 3 procent op achteruit. Nederland had de grootste koopkrachtdaling in 30 jaar. Na Estland had Nederland de hoogste inflatie van de hele Europese Unie. De eigen woning van een miljoen huishoudens staat inmiddels onder water.

Maar de premier roept: Het vertrouwen moet groeien. Maar het vertrouwen kan niet groeien als de economie niet groeit. En de economie kan pas echt groeien als de consumptie stijgt. En de consumptie kan alleen stijgen als er lastenverlichting komt. Vertrouwen heeft slechts drie dingen nodig: Belastingverlaging, belastingverlaging, en belastingverlaging.

En dat krijgt de burger niet. Niet van het kabinet, niet van de sociale partners. En daarom deugt ook dit sociaal akkoord niet.

En hoe kan de heer Rutte de mensen in het land om vertrouwen vragen als hij alle verkiezingsbeloften heeft gebroken, als hij de belastingen verhoogt, en als zijn eigen partij de VVD vechtend en rollebollend over straat rolt. Wat een chaos. Wat een onderling wantrouwen. De VVD is de weg totaal kwijt. Iedere dag een andere boodschap. Op donderdag Mark Rutte die zegt: die 4 miljard extra bezuinigingen doen we even niet, en als u maar genoeg nieuwe auto’s en nieuwe huizen koopt, als u dat nu doet gaan we straks die 4 miljard misschien niet bezuinigen. Op zaterdag Edith Schippers. Die zegt: die 3 procent maakt eigenlijk niet uit – 3,2% is ook goed. En gisteren kwam ze ook daar op terug.

En op zondag schiet VVD-troonopvolger Halbe Zijlstra – ja, daar heb je hem, de campagne is begonnen – de boodschap van Rutte en mevrouw Schippers aan flarden.

Met zo’n VVD heb je eigenlijk geen oppositie meer nodig.

Het sociaal akkoord is een wassen neus. Want dat pakket van 4 miljard bezuinigingen ligt straks gewoon weer op tafel. Iedereen die denkt dat die nullijn in de zorg toch maar mooi van tafel is, die heeft het verkeerd begrepen. Die zijn straal voor de gek gehouden. De heer Zijlstra zei op televisie – ik citeer: “Laat ik als VVD-fractievoorzitter heel helder zijn: in augustus ligt gewoon dat pakket weer op tafel.” Dat is de boodschap van de VVD.

De tijd tikt. Elke dag dat we nalaten om het roer om te gooien, is een verloren dag, een dag dat we dieper in het moeras zinken. Gelukkig komen de burgers van Nederland steeds meer in het verzet. De opiniepeilingen laten er geen twijfel over bestaan. De partijen in Vak K vertegenwoordigen inmiddels nog maar een derde van de kiezers.

Dat komt natuurlijk ook omdat Premier Rutte volstrekt ongeloofwaardig is geworden. Hij lacht alles weg. Hij draait als een tol. Hij beloofde belastingverlaging, maar gaf belastingverhogingen. Hij zei ‘Niet met de pvda’, maar ging toch in zee met de pvda. Hij zei ‘Geen geld naar de Grieken’, maar gaf wel geld aan de Grieken. Hij zei ‘Ik kom niet, als VVD, aan de hypotheekrenteaftrek’, maar hij deed het toch. Hij zei ‘Niet nivelleren’, maar hij deed het toch. Hij zei dat hij perse 4 miljard extra wilde bezuinigen, dat was keihard nodig om in 2014 die 3% te halen. En nu zegt hij “Voorlopig toch maar even niet’.

Het volk van Nederland beseft wat Mark Rutte zelf nog niet beseft: Niemand gelooft hem nog.

Dit is de spreektekst van Geert Wilders bij het debat over het sociaal akkoord.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties