Den Haag 9 april 2021 gesprek informateur 46

Wilders uit felle kritiek op 'zwakke' Rutte: 'Hij is aangeschoten wild, hij heeft Kaag nodig om politiek rechtop te lopen'

Geen categoriejul 18 2021, 13:30
In een intrigerend interview heeft politiek leider Geert Wilders uitvoerig gesproken over de lopende kabinetsformatie, zijn carrière als politicus én hoe het is om in beperkte vrijheid te leven. Geert Wilders meent dat demissionair premier Mark Rutte "aangeschoten wild" is op dit moment, de motie van wantrouwen heeft hem doen wankelen én politiek gezien kan Rutte niet meer zelfstandig rechtop staan. Hij heeft D66-leider Sigrid Kaag nodig, waardoor de formatie in feite om haar draait. Een interessante kijk heeft Wilders op de huidige politieke ontwikkelingen.
In een diepgaand interview met het AD geeft PVV-voorman Wilders een inkijkje in zijn leven. Zo betreurt de politicus het feit dat ook zijn vrouw niet meer in volle vrijheid kan leven doordat Wilders vanwege zijn politieke visies continu moet worden beschermd. Hij betreurt het ten zeerste dat zijn vrouw ook niet veilig over straat kan:
"In het begin wel. Mijn vrouw wordt beperkt, natuurlijk heb ik daar een schuldgevoel over. Ik kan er op zich niet zoveel aan doen, maar het komt wel door mij. Zij zou meer vrijheid hebben als ze met een makelaar of een journalist was geweest."
Het interview geeft ook een interessant inkijkje hoe Wilders kijkt naar de lopende formatiegesprekken. Wilders merkt op dat Rutte ernstig verzwakt is, dat hij ziet hij ook aan het gedrag van Rutte. Beide politici hebben natuurlijk enkele jaren intensief samengewerkt bij de VVD, dus Wilders weet als geen ander wanneer Rutte het moeilijk heeft. Volgens de PVV'er heeft de motie van wantrouwen hem doen wankelen:
"Rutte is absoluut verzwakt door zijn gedraai en leugens en de motie van wantrouwen van de hele oppositie. De hele Kamer behalve zijn eigen fractie heeft die andere motie gesteund. Hij is aangeschoten wild. Rutte heeft een schot hagel in zijn kont gehad, hij kan politiek nooit meer rechtop lopen. Rutte kan alleen rechtop lopen door zich vast te houden aan de jurk van Kaag. Als hij dat niet doet valt hij weer. Kaag wordt degene om wie het draait. Ja. Ik zie in het debat dat hij zich onnatuurlijk gedraagt. Stiller of juist heel overdreven popie-jopie, dat deed hij nooit. Ik ken hem heel goed, als hij met zijn derde neushaar trilt dan weet ik inmiddels ongeveer wel hoe hij zich voelt."
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Wilders is van mening dat Rutte niet meer zonder Kaag en D66 kan én dat is natuurlijk ook wel goed te zien in de Tweede Kamer. Beide partijen steunen elkaar door dik en dun en zullen alles doen om allebei opnieuw in het kabinet te komen.
De PVV-leider weet als geen ander hoe de Haagse hazen lopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten