'Willem-Alexander mag onze koning niet zijn'

Geen categoriefeb 20 2014, 14:00
Normen en waarden.
In de Volkskrant schrijft Joost Smiers dat Maxima en Willem-Alexander het koningspaar niet mogen zijn. De reden? De manier waarop ze omgaan met het bloederige verleden van papa Zorreguieta.

In de documentaire wordt ook een stukje van een interview getoond met Máxima en Willem-Alexander over het rapport Baud. Wat ze van zijn conclusie vinden? Máxima: 'Het is maar een mening'. Willem-Alexander doet daar een schepje bovenop en zegt met een guitig gezicht: 'Ja, het is maar een mening, er zijn ook andere meningen'. Ik kan me herinneren dat ik jaren geleden bij het zien van die beelden verbijsterd was. Nu denk ik consequenter: die man mag onze koning niet zijn.

In dat rapport, opgesteld in opdracht van het kabinet Kok, wordt geconcludeerd dat papa-lief wel degelijk van de vele doden wisten tijdens de militaire dictatuur in Argentinië. Maxima en Willem-Alexander, koningin en koning der Nederlanden, vinden dat dus maar een irrelevant kulverhaal. Papa was betrokken bij een bloederig, massamoordend regime? Ach ja. We hebben allemaal weleens iets gedaan wat het daglicht nauwelijks kan verdragen toch?
Hoewel ik de redenering van Smiers kan volgen (dat soort types horen inderdaad niet boven ons te staan), onderschat hij de ethische problemen van andere koningen en koninginnen. We kunnen ze dan allemaal wel afschrijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten