Wit-Russische dictator Loekashenko hard aangepakt met sancties uit vier hoeken: VS, EU, Canada én VK

Wit-Russische dictator Loekashenko hard aangepakt met sancties uit vier hoeken: VS, EU, Canada én VK

President Lukashenko inspecteert zijn troepen. Bron: exsilentroot / Shutterstock.com.

Het regime van de Wit-Russische dictator Aleksandr Loekasjenko is flink onder druk gezet door de vier belangrijkste uithoeken van het Vrije Westen: Canada, de Verenigde Staten, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk perken de speelruimte van Wit-Rusland flink in. De economie van wat 'de laatste dictatuur van Europa' wordt genoemd, moet toezien hoe diens duimschroeven flink worden aangedraaid. Ook kunnen hooggeplaatste personen niet meer vrij reizen naar het grootste gedeelte van de vrije wereld dankzij de nieuwe sancties.

De gecoördineerde internationale strafmaatregelen volgen op brutale schendingen van het internationale recht. Zo liet Loekasjenko een vliegtuig landen, om daaruit een kritische journalist op te pakken. Deze man wordt nog altijd gemarteld en gevangen gehouden in een Wit-Russische gevangenis.

Ook premier Rutte was duidelijk: er moet meer worden gedaan om Wit-Rusland te straffen voor de wijze waarop het land, gedekt door Rusland, de internationale rechtsorde schendt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties