WK voetbal 2014 – Duitsland is volwassen, België moet vertrouwen hebben

Geen categoriemei 16 2014, 13:59
Al sinds een aantal decennia kent het WK voetbal een paar ‘usual suspects’ als favorieten voor de WK voetbal eindzege. Brazilië staat er al sinds de jaren vijftig bij, buurland Argentinië ook al sinds de jaren zeventig. Italië en Spanje zijn de vorige twee wereldkampioenen. Nederland werd ook vaak als outsider genoemd. Maar het zijn juist de twee buurlanden van Nederland die de ‘dark horses’ van het toernooi kunnen worden.
De bondscoaches van Brazilië en Argentinië hebben aangekondigd vooral het spel te willen laten draaien om hun sterspeler bij FC Barcelona: respectievelijk Neymar en Lionel Messi. Maar dat kan juist een valkuil zijn. En met een ouder wordend Spaans team, kan juist de wereldkampioen komen uit een land met een sterk collectief.
Joachim Löw wil harde arbeid met Die Mannschaft bekronen
Kijk niet vreemd op als je Duitsland weer in de halve finale tegenkomt. Dat land was namelijk het enige dat in 2002, 2006 en 2010 minimaal de laatste vier bereikte. Niet één ander land kwam vaker dan eenmaal voor in de halve finale. Joachim Löw is al tien jaar betrokken bij Die Mannschaft. Eerst twee jaar als assistent van Jürgen Klinsmann en sinds 2006 als hoofdverantwoordelijke.
Sinds Löw erbij is, haalde Duitsland altijd de halve finale, ook op de EK’s. Maar de huidige generatie voetballers kan zich nauwelijks de laatste eindzege van Duitsland herinneren: Het EK 1996. ‘Jogi’ is er klaar voor om de voetbalwereld eindelijk aan zijn voeten te krijgen. En met voetballers die grotendeels in eigen land spelen, elkaar goed kennen en met hetzelfde systeem zijn opgegroeid, kan Duitsland zomaar op het hoogste schavot staan in het Maracaña van Rio de Janeiro.
Inbreng Borussia Dortmund en Bayern München
Maar liefst dertien spelers in de Duitse voorselectie van dertig zitten bij de ploegen die vorig seizoen de dienst uitmaakten in de Champions League: Borussia Dortmund en het bijna onverwoestbare Bayern München. Veel van die spelers waren nog redelijk jong op het vorige WK, maar nu zijn ze volwassen.
Met vooral een ijzersterk middenveld van spelers als Özil, Kroos, Schürrle, Müller, Götze en Draxler kan Duitsland makkelijk het spel maken. Met de niet kapot te krijgen 35-jarige klasbak Miroslav Klose (14 goals op de afgelopen drie WK’s) en genoeg andere spelers die kunnen scoren, is Duitsland een moeilijk te kloppen ploeg.
Rode Duivels moeten arrogant zijn
Waar België wel eens Nederland beticht van arrogantie of veel zelfvertrouwen, is dat juist wellicht de sleutel tot Belgisch succes in Brazilië straks. Want de ploeg die er voor het eerst sinds 2002 weer bij is, moet veel vertrouwen hebben in zijn huidige selectie. Immers, 10 van de 23 spelers komt uit in de zwaarste competitie ter wereld: de Premier League. Toppers als Hazard (Chelsea), Lukaku (Everton), Vertonghen, Dembélé (beiden Tottenham Hotspur) en Kompany (Manchester City) laten elke week hun kwaliteiten zien.
Maar ook elders in Europa heeft bondscoach Marc Wilmots oersterke Duivels rondlopen. ‘De Octopus’ Thibaut Courtois heeft Atlético Madrid mede naar de Europese top geholpen, terwijl Dries Mertens succesvol de stap heeft gemaakt van PSV naar Napoli. Axel Witsel van Zenit mag natuurlijk ook niet vergeten worden.
Mogelijk lastige achtste finales
Het enige probleem voor Duitsland en België is hetzelfde probleem als Nederland en Spanje hebben: een mogelijk zware tegenstander in de achtste finale. De groepen van Duitsland en België zijn namelijk aan elkaar gekoppeld. De winnaar van de ene groep speelt tegen de nummer twee van de andere groep. En bij de groep van Duitsland is het goed mogelijk dat Portugal meegaat naar de kwartfinales, terwijl België zeer waarschijnlijk de listige Russen meeneemt. Maar voorbij de achtste finale kan het zomaar erg snel gaan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten