Woedende Donald Trump gaat los op linkse gekken Facebook en Twitter: "Ik houd jullie in de gaten!"

Geen categoriemei 06 2019, 9:00
Facebook en Twitter maken het nu te gek.
Een dag of twee geleden is de grote sociale media-aanval op rechtse 'stemmen' begonnen. Op Twitter is ineens de Amerikaanse acteur James Woods -- die bekend staat als één van de weinige conservatieven in Hollywood -- een tijdlang verbannen (een week, voor zover mij bekend), en Facebook heeft diverse populistische commentatoren permanent geband. Het gaat dan onder meer om Alex Jones en Paul Joseph Watson. Nou hoef je niet persé fan te zijn van zo'n Jones. Waar het om gaat is dat hij het recht heeft om te zeggen wat hij zegt... en dat het ongelooflijk problematisch is dat Tech-Giganten zich opeens op deze manier gaan bemoeien met political speech.
De Amerikaanse president Donald Trump maakt zich hier ook ernstig zorgen over. Dat maakt hij duidelijk op Twitter. Hier zijn tweet in reactie op de schorsing van Woods:
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1124743267873116160
"Hoe kan het dat James Woods (en vele anderen), een sterke maar verantwoordelijke Conservatieve Stem, verbannen is van Twitter? Sociale Media en Nep Nieuws Media, samen met hun partner de Democratische Partij, hebben geen idee dat ze enorme problemen voor zichzelf veroorzaken. HEEL ONEERLIJK!" aldus de president.
En over de bans op Facebook:
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1124447302544965634
"Ik blijf de censuur van AMERIKAANSE BURGERS op sociale media platformen monitoren. Dit is de Verenigde Staten van Amerika -- en we hebben wat bekend is als de VRIJHEID VAN MENINGSUITING. We monitoren het en houden het in de gaten!"
Vervolgens liet hij weten dat Twitter én Facebook actie mogen verwachten van hem:
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1124454393749934080
"De fantastische Diamond en Silk (hier een artikel op DDS over deze dames) zijn zo slecht behandeld door Facebook. Ze hebben zo hard gewerkt voor hun succes en wat hen is aangedaan is dieptriest -- en we houden dit nauwlettend in de gaten. Het wordt erger en erger voor Conservatieven op sociale media!"
Het goede nieuws? Trump kan daadwerkelijk iets doen. Jaren geleden hebben Facebook en Twitter afgedwongen dat ze wettelijke bescherming genieten. Ze worden in juridisch opzicht gezien als "telecommunicatiebedrijven." Ze zeiden toen namelijk dat ze mensen alleen met elkaar verbinden, zelf niets toevoegen of weglaten. Inderdaad, net als een telefoniebedrijf als, zeg, KPN of Vodafone. Daarom zouden ze niet aansprakelijk gesteld moeten kunnen worden voor wat mensen schrijven op sociale media. Zij, de netwerken, zijn niets anders dan forums. Er vindt geen redactionele censuur plaats, niets. Net zoals dat telecommunicatiebedrijven zich niet bezighouden met de inhoud van telefoongesprekken.
Maar... dat klopt al lang niet meer. Facebook en Twitter bemoeien zich wel degelijk met de inhoud van de 'gesprekken.' Je moet je voorstellen dat KPN de telefoonverbinding afsluit van je omdat de inhoud van je gesprekken het bedrijf niet aanstaan. Knetter. Zoiets gaat niet gebeuren. En dat is waarom zulke bedrijven in Amerika speciale wettelijke bescherming genieten.
Dat is in hun geval terecht. Maar voor Facebook en Twitter geldt dat niet. Zij gedragen zich tegenwoordig als uitgevers, en zouden dus ook in juridisch opzicht zo behandeld moeten worden.
Trump kan daar verandering in brengen. Als hij dát doet hebben Facebook en Twitter onmiddellijk een enorm probleem. En dat betekent natuurlijk: feest voor ons van rechts. Want dan moet je eens zien hoe snel Jack Dorsey (van Twitter) en Mark Zuckerberg (van Facebook) ons allemaal dringend verzoeken om toch terug te keren op hun 'platforms.'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten