Conservatief Amerika laadt zich op tijdens CPAC: “Amerika is het mooiste land ter wereld. USA! USA!”

Diamond & Silk op CPAC 2019. Bron: David Neyskens.
Foto: Diamond & Silk op CPAC 2019. Bron: David Neyskens.

National Harbor, Maryland, Verenigde Staten – Zoals elk jaar verzamelen Amerikaanse conservatieven zich weer in de buurt van Washington DC voor het Conservative Political Action Conference (CPAC). In tegenstelling tot andere jaren was de eerste dag niet de dag van de grote namen. Vice-President Pence komt op vrijdag en President Trump heeft met de (inmiddels mislukte) topontmoeting in Hanoi zijn bezoek uitgesteld tot zaterdag om zijn supporters toe te spreken.

Toch waren er twee opmerkelijke gasten op de eerste dag, sprekers die we normaal niet zien op CPAC. Omdat de eerste geen conservatief is en de tweede een Republikein is waarvoor Amerikaanse conservatieven in het verleden hun neus optrokken. Die twee personen waren Van Jones die aantrad in een panel met Matt Schlapp, de voorzitter van de America Conservative Union (ACU), en de Republikeinse Senator Lindsay Graham.

Lindsay Graham

Lindsay Graham is een Republikeinse Senator uit South Carolina en was één van de kandidaten in de voorverkiezingen voor de Republikeinse nominatie van 2016. Graham is/was een establishment Republikein die de neo-conservatieve agenda van George W. Bush steunde en die altijd voorstander is geweest van hervorming van het immigratiesysteem (lees amnestie voor illegalen). Hij was één van de beste vrienden van wijlen Senator John McCain waarmee hij inzake standpunten heel veel gemeen had. De moeilijke geschiedenis van McCain en de conservatieve beweging gaat ver terug. In 2008, toen hij kandidaat was in de voorverkiezingen (hij won de nominatie), werd McCain tijdens zijn toespraak op CPAC uitgejouwd door grote delen van het publiek. Het hoeft geen betoog dat Graham zijn gezicht nooit liet zien op deze conferentie.

Maar sinds het overlijden van John McCain in augustus 2018 is er veel veranderd. Graham heeft nu een nieuwe beste vriend en die vriend heet Donald Trump. Graham maakte een grapje door te zeggen dat hij en Trump in het begin van zijn presidentschap niet de beste vrienden waren en dat Trump zelf zijn nummer niet had en dat daar een goede reden voor was. Trump had tijdens een tv-debat het persoonlijke nummer van Graham vrijgegeven met de mededeling dat men hem maar moest contacteren, en kreeg hij een ware explosie aan telefoontjes en appjes.

Ondertussen zijn Trump en Graham vrienden geworden, Trump heeft gelijkaardige verhalen met Senator Rand Paul, ook al zijn er nog eerlijke meningsverschillen tussen Trump en Graham. Graham heeft nu een opperbeste relatie met Trump. Vooral sinds de Kavanaugh-hoorzittingen toen Graham het op zich nam om Kavanaugh te verdedigen. Het heeft Graham mateloos populair gemaakt bij de Amerikaanse conservatieven. Hij werd zelf voorzitter van de Commissie Justitie in de Senaat waar hij ook kampioen van de conservatieve speerpunten wil zijn. Een verbod op abortus vanaf de 5e maand, het aanpakken van Chinese spionage, het benoemen van conservatieve rechters en het reguleren van sociale mediabedrijven (komen vaak in opspraak vanwege het censureren van conservatieven).

Graham kreeg de eerste staande ovatie van de dag, wie had dat enkele jaren geleden kunnen voorspellen?

Klein nieuwtje wel: Lindsay Graham zei ook dat 100% van het kalifaat vernietigd zou zijn. Er was toch een journalist die wat vreemd opkeek bij die bewering en mij toevertrouwde dat zijn bronnen in het Pentagon hem verwezen naar het Witte Huis en dat ook de Koerden aangaven dat ze nog een week zouden nodig hebben tot wanneer men officieel het einde zou kunnen aankondigen van het kalifaat. Of komt Trump met die officiële aankondiging op zaterdag?

Van Jones

Nog voor de toespraak van Graham kwam Van Jones in een panel met de voorzitter van de ACU aan bod. Van Jones op CPAC dat is alsof Rutger Castricum op een GroenLinks-congres zou komen spreken. Van Jones is een progressieve commentator-presentator op CNN en heeft in het Witte Huis gewerkt onder Obama.

Van Jones kwam zijn stokpaardje bespreken en dat is de hervorming van het gevangenissysteem. Een punt dat hij gemeen heeft met de conservatieve beweging. In de VS zijn er teveel mensen wiens leven verwoest wordt/werd door te zware gevangenisstraffen voor weinig belangrijkere zaken. Schlapp zei dat het lag aan te agressieve aanklagers en een overheid die verslaafd is aan overregulering.

Jones voegde toe dat het – voor hem – heel jammer was dat het net conservatieve Republikeinse gouverneurs zijn die, Jones’ belangrijkste missie in zijn leven, leider zijn op dit thema. Zeker omdat het net gebeurt in de meest Republikeinse staten zoals Mississippi enTexas. Ze kijken naar de kost van die gevangenissen en stellen zich vragen bij de noodzaak om al die mensen, die in de gevangenis zitten vanwege niet-gewelddadige feiten, vast te houden. Daarom was hij heel blij om samen met Trump en de Republikeinen samen te werken op dit belangrijk punt. Hij gaf de president nog goede cijfers op armoedebestrijding en drugsverslaving. Jones sprak zijn hoop uit dat men kon samenwerken over zaken waar men het eens was.

Diamond & Silk

Tot slot wil ik nog even terugkomen op het optreden van Diamond & Silk op CPAC. Diamond & Silk zijn twee Afro-Amerikaanse dames die conservatieve sterren zijn op sociale media. Ze kregen de hele zaal verschillende keren in extase met hun, ik kan het niet anders verwoorden, politieke stand-up comedy waarbij ze hun visie op de politiek in de VS geven. Ik heb enkele filmpjes toegevoegd, maar kijk en oordeel vooral zelf, ik vond het heel amusant.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

21 reacties

 1.   

  “Amerika is het mooiste land ter wereld. USA! USA!”

  Mooi voor wie, waarom?
  De noodtoestand is er uitgeroepen.

  1.   

   En terecht want waarom is de noodtoestand uitgeroepen? dat is dan de vraag..

   1.   

    Het schijnt om de veiligheid van het volk te gaan iedereen loopt er groot gevaar om beroofd, verkracht of vermoord te worden.

    Is dat dan wel zo’n mooi land?

 2.   

  Dus?
  De noodtoestand wordt daar wel vaker uitgeroepen.
  Onder Obama, onder Bush, onder Clinton…
  Het merendeel van het land draait gewoon vrolijk verder hoor….

 3.   

  Alleen in de filmwereld is Amerika een mooi land. Rocky Mountains, Westerns, Oklahoma enz. Prachtig.

  1.   

   Nooit geweest zeker?

   1.   

    Nee Semien, ik ben er nooit geweest. Het landschap sprak altijd sterk tot mijn verbeelding, de pioniers met hun huifkarren. Wellicht komt het er nog eens van.

  2.   

   @fiotioritrol is alleen interessant als hij zijn waffeltje houd.
   @fiotiofitrol wat een kansloos leven heb je toch..
   14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
   Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
   Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

   1.   

    @Vocking,..u mag gerust houd met dt schrijven. ‘mond houdt’
    Als ik weer eens in Urecht kom, dan zal ik zo’n worst meenemen. Ben benieuwd. ;-)

    1.   

     @fiotioritrol houd wel van worst in zijn mondje.

 4.   

  ach humor…

  Ik trek duffe kleren aan, ga hard schreeuwen om het totale gebrek aan grapjes te onderdrukken en daar heb je Diamond & Silk

  twee vaag bekende vloggers binnenhalen als “top-act”…iets beters kunnen de conservatieven niet eens aantrekken.

 5.   

  Het blijft jammer dat fatsoenlijke conservatieven zich definitief hebben overgegeven aan de populisten.

  De GOP is een merkwaardige, willoze verzameling geworden van gladde christenen, populisten die niets gemeen hebben met de erfenis van Adam Smith of Edmund Burke.

  Ze hebben allemaal hun stokpaardje en bewegen geen centimeter op.

  1.   

   Vergeleken met de doorgedraaide democraten houden de meeste Amerikanen het fijntjes conservatief.
   En ik hoor liever Diamond & Silk dan wanpresteerders als Trevor Noah en zijn flauwe kornuiten.
   Weet je dat die treurwilg 26 schrijvers ter beschikking heeft?
   Er is niet genoeg zout in de zee om die flauwekul op smaak te krijgen…

   1.   

    @Bosche draak. Als de democraten “doorgedraaid” zouden zijn, hoe is het mogelijk dat zij de congres verkiezing hebben gewonnen, met een grote meerderheid van alle staten van Amerika?

 6.   

  Ik vind Nederland het mooiste land ter wereld, maar heb ook wel iets met Duitsland en Groot-Brittannië. Ik geloof graag dat Amerikanen van hun land houden, maar ik heb er niets mee.

  1.   

   Dit ben ik met u eens. De Eifel is een mooi gebied, ook de Moezelstreek. Maar ook in GB, Wales. Het heeft een schitterend natuurpark. Snowdonia National Park met op een na de hoogste berg van GB.

   1.   

    Correct, zeer mooie natuurgebieden in Duitsland en Groot-Brittannië, en ook zeer veel mooie stadjes.

    Anderzijds kent Nederland evenwel prachtige natuur en mooie stadjes. Een heerlijke wandeling door de natuurgebieden langs de duinen van Zeeland is aan te raden. De stilte en schoonheid van dit stukje Nederland is verbuffend. Maar ook stadjes als Delft en Gouda – met kerktorens, markten en een enkele draaiorgel – zijn wat mij betreft aanbevelenswaardig.

    1.   

     Links vrouwtje promoot Nederland!
     Boer pas op je kippen !

 7.   

  Ook nog: de mislukte top is een ramp én blamage, lees ik hier in de NRC. Voor de top had Kim al laten weten de voedselrantsoenen nog verder terug te brengen.

 8.   

  De USA is een prima land waar de democratie nog niet onder te tafel geschoven en vernietigd is, dat kan je van Nederland niet zeggen, het enige democratische aan ons land is stemmen en daarna wordt de uitslag gewoon in de prullenmand gegooid en gaat men in achterkamertje bespreken hoe men het volk kan bedonderen en bestelen, dat is de Nederlandse democratie ten voeten uit! voor de rest moet je als volk niet zeuren, je bek houden en je alles door de strot laten duwen.

 9.   

  Men kan heel veel kwaad van Triumph vertellen, maar hij maakt wel zijn verkiezings beloften waar!
  Wij hebben een president linkse gladjanus van een Rutte die voor de verkiezing veel beloofd, maar niets is nagekomen, ja ons nog meer verkwanseld heeft aan de EU!

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!