TCE 20210415 036 1

Wybren van Haga verraadt zijn FVD-kiezers.

Geen categorieaug 07 2021, 9:30
Tijdens de verkiezingscampagne had ik bijzonder goed contact met Wybren van Haga, toen de nummer twee van Forum voor Democratie. Hij deed het geweldig, ik was blij met de wijze waarop hij tegen het dictatoriale wanbeleid van het kabinet streed, en hij was heel aanspreekbaar. Prima dus.
Het was voor mij dan ook een schok dat hij zich kort na de verkiezingen afsplitste en in mijn ogen meteen een grote fout maakte door zich op te stellen als kartelknuffelaar.
Afijn, foutjes zijn snel gemaakt. Misschien dat hij zich daarna zou herstellen. Toch? Je moet zo'n man een kans geven. Dat deed ik dus ook. Oké, mijn hart is verpand aan FVD, maar misschien dat Van Haga toch een kracht voor het goede zou blijken te zijn uiteindelijk met zijn eigen club.
Dat deed hij op zich wel aardig. Hij bleef zich verzetten tegen het dictatoriale coronabeleid van het kabinet, en maakte zich hard voor ondernemers. Hij was duidelijk geen FVD'er meer, maar goddank ook geen GroenLinkser ofzo. Misschien dat het dan toch nog goed zou komen, dacht ik.
Nou nee. Want wat hij vandaag gedaan heeft bij de officiële lancering van zijn nieuwe partij is wal-ge-lijk. Opeens is hij, zegt hij in gesprek met De Telegraaf, niet meer voor een harde Nexit. Nee, daar moet eerst maar een referendum over komen, pas dan kan er mógelijk iets gedaan worden.
BVNL zegt dus niet eens dat, als er zo'n referendum komt, het zich aan de kant van de “Nexiteers” zal voegen. Sterker nog, hij stelt dat BVNL liever heeft dat Nederland lid blijft van de EU!
Ongelooflijk.
Maar wacht, het wordt nog erger. Want Van Haga neemt het opeens ook op voor de PCR-test. Oké, zegt hij nu, massaal testen van mensen zonder symptomen moet niet met die test, maar als iemand snotterig is, ja, dan zou die wel getest moeten worden met dat onding.
Dat dat uit de mond komt van Van Haga is ronduit schokkend.
En dan. Tenslotte. Het meest misselijke van allemaal is dit:

Wat is de grootste politieke fout geweest?

(Lange stilte) „Nou, toch uiteindelijk mijn associatie met Forum. Dat is heel snel een mislukking geworden. Dat heb ik echt verkeerd ingeschat. Ik heb verkeerd ingeschat hoe daar door andere politici, en door mensen in het land naar werd gekeken. De consequentie daarvan was toch wel groot, ja.”

Wanstaltig. Niemand houdt van backstabbers, Wybren. En al helemaal niet als iedereen weet dat de backstabber in kwestie keihard liegt.
Want als Van Haga zich niet had aangesloten bij FVD was hij nooit teruggekomen in de Tweede Kamer. Hij kreeg al die voorkeursstemmen omdat men hem zo goed bij FVD vond, als tandem met Baudet.
Als hij voor de verkiezingen snel BVNL had opgetuigd en mee had gedaan, was de ‘partij’ weggevaagd; zowel door FVD als door JA21 al was het maar omdat die twee clubs gewoon sterke organisaties hadden; organisaties die Van Haga zelf niet zomaar even had kunnen opzetten.
Van Haga weet dat heus ook. Maar toch wil hij FVD op deze manier een duw geven.
Ik heb niet snel een probleem met mensen, en kan veel van ze accepteren. In dit geval zijn er na de dingen verkiezingen gebeurd die impact hebben gehad en de relatie op scherp hebben gezet. Soit. Dat kan. Maar wat ik niet door de vingers kan zien is dat z ede geschiedenis snel even herschrijven ter meerdere eer en glorie van zichzelf en daarbij hun eigen kiezers eigenlijk uitmaken voor rotte vis.
Want ja, dat is wat Van Haga doet met dit interview. Hij geeft zelfs aan te denken dat de kiezers die hij had mogelijk vervangen waren geweest door ándere kiezers als hij niet op de FVD-lijst had gestaan. Dit omdat er volgens hem ook heel veel kiezers waren die wel op hem wílden stemmen, maar dat toch maar niet deden omdat hij FVD'er was.
Met andere woorden, bedankt voor je stem, FVD-kiezer, maar fuck you. Oh, en vervolgens doet hij daar nog een schepje bovenop door te stellen dat FVD en JA21 "in de extreem conservatieve hoek" zitten, en dat hij "daar niet mee geassocieerd wil worden."
Wat? Dat was allemaal al jaren deel van FVD's gedachtegoed! Maar nu is dat opeens vies en wanstaltig? Opeens moet er dan toch Gedeugd worden?
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Van Haga speelt het heel slim door een "ondernemerspartij" op te zetten. Zeg maar, een VVD van Frits Bolkestein. Het kan hem op termijn best wat opleveren. Maar de manier waarop hij dit nu speelt in De Telegraaf is, zoals een kiezer die op hem stemde bij de verkiezingen vanmorgen aan mij vertelde, "echt onkies." Je zet je eigen kiezers niet zo te kakken. Punt.
UPDATE
Van Haga heeft naar aanleiding van die artikel gereageerd. Hij laat weten aan DDS dat zijn woorden niet zo bedoeld waren als geïnterpreteerd.
“Ik waardeer de kiezers van FVD zeer,” zegt Van Haga. “Het zijn allemaal mensen die hoopten dat de FVD top Nederland ten goede zou veranderen. Wat ik fout heb ingeschat is dat de FVD top daar niet in geïnteresseerd bleek te zijn. Het doel was ophef en dat bleek ook uit het essay van Baudet daarover. Ik denk dat de kiezers beter verdienen dan dit en daarom ga ik met BVNL wél opkomen voor de belangen van de hardwerkende Nederlanders. Het is niet voor niets dat de nummers 2, 3 en 4 zich niet meer konden verenigen met de partijleider.”
“Als de EU niet drastisch verandert ben ik, als ultieme consequentie, voor een Nexit. Ik vind het echter bizar dat Mark Rutte nooit ons veto inzet om zaken te verbeteren. Een Nexit alleen na een referendum.”
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten