Yikes! Bij einde corona-maatregelen op 1 juni worden 10.000 Nederlanders tegelijkertijd doodziek

Yikes! Bij einde corona-maatregelen op 1 juni worden 10.000 Nederlanders tegelijkertijd doodziek

Coronavirus-vaccinaties. Bron: Shutterstock.

Een weinig opbeurende voorspelling van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding vandaag op een persconferentie. Als alle corona-maatregelen op 1 juni aflopen zoals nu het plan is, dan heeft Nederland op 1 juli een angstaanjagende piek van 10.000 doodzieke corona-patiënten op de intensive care. De totale, opgeschaalde, capaciteit wordt geraamd op slechts 2.400.

Het in allerijl ingestelde Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding heeft een pijnlijke voorspelling gedaan: op 1 juni kan de regering de tegen het coronavirus ingestelde maatregelen nog niet afschalen. De reden? Gebeurt dat wel, dan zijn er begin juli 10.000 IC-bedden nodig voor een Nederland dat ineens doodziek wordt van het virus. Dat is meer dan vier keer zoveel zieke mensen als dat er bedden beschikbaar zijn op de intensive cares in dit land.

De nieuwe getallen zijn te zien geweest in een persconferentie die het LCPS gaf. Ook een scenario gebaseerd op Lombardije voorspelt weinig goeds: een piek van 7.500 halverwege mei. Ook dat is meer dan drie keer de totale IC-capaciteit.

Vanuit de politiek wordt er met hoofdpijn gereageerd op de nieuwe schatting. "Schokkend," noemt PVV-leider Geert Wilders de jongste berekeningen.

Al met al lijkt het er zeer ernstig op dat het kabinet-Rutte de huidige maatregelen die nog tot 1 juni lopen ofwel zal moeten verlengen, ofwel een zwaardere 'lockdown' moet inzetten. Welke van de twee opties het wordt, vermoedelijk zal een verandering in het huidige regime nog wel weken op zich laten wachten. Hoe dan ook: tienduizend IC-patiënten... oef!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer