#Yurigate: wordt een atleet geofferd op het altaar van regelfetisjisten?

Geen categorieaug 12 2016, 15:00
Het kort geding van Olympisch ringturner Yuri van Gelder tegen sportkoepel NOC*NSF is in volle gang. Voor wie het niet weet: dat geding is aangespannen omdat de atleet het niet eens is met het besluit hem weg te zenden van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Van Gelder werd afgelopen maandag, een week voordat hij bij de Olympische Spelen in Rio de finale aan de ringen zou turnen, op voorspraak van gymnastiekbond KNGU door de leiding van TeamNL naar huis gestuurd. Hij was zonder dat te melden buiten het atletendorp op stap geweest en had alcohol genuttigd, waarmee hij volgens een verklaring de normen en waarden "op grove wijze" had overschreden. Daarbij wordt verwezen naar de Code of Ethics van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).
Maar die Olympische regels zijn vaag. Er staat bijvoorbeeld in artikel 6 - “diverse inspanningen, gedragingen en verplichtingen” - een paar punten die mogelijk relevant zijn:

- “De topsporter spant zich zoveel als mogelijk in om maximale sportieve prestaties te leveren zowel ter voorbereiding op als tijdens de Olympische Spelen en geeft daartoe volledig en toegewijd en met een optimale sportieve inzet uitvoering aan het Programma”
- “De topsporter gedraagt zich op een zodanige wijze als van een goed lid van TeamNL verwacht mag worden, zowel tijdens de sportbeoefening als daarbuiten en neemt daarbij onder meer, maar niet uitsluitend het gestelde in de IOC Code of Ethics in acht.”

“Goed gedrag” dat “verwacht” mag worden dus, maar niets expliciet over het al dan niet drinken van alcohol. Het besluit om Van Gelder weg te zenden is disproportioneel. De atleet miste vier jaar geleden uitzending naar de Spelen wegens cocaïnegebruik. Maar hij overwon zijn verslaving en kwam terug. Acht jaar geleden miste Van Gelder de Spelen ook al. Er was hem dus alles aan gelegen om in Rio goed te presteren. Een finaleplaats had hij al op zak. De vier of vijf biertjes die Van Gelder naar eigen zeggen had genuttigd was niet ongebruikelijk, zijn volgende wedstrijd zou bovendien pas over een goede week plaatsvinden.
https://twitter.com/SophieKluivers/status/764062293164380160
Tijdens de zitting maakte de advocaat van Yuri, Hellingman, korte metten met advocaat Knijff van de sportkoepel en Yuri's trainer Van Bokhoven:
https://twitter.com/SophieKluivers/status/764063972681285632
https://twitter.com/SophieKluivers/status/764066030830231553
https://twitter.com/SophieKluivers/status/764066288029229057
https://twitter.com/SophieKluivers/status/764067123115077633
Inmiddels is de zitting afgelopen. Yuri's advocaat Hellingman wil dat er een snelle uitspraak volgt, een zogeheten kop-staart vonnis, zonder motivering, dus zo snel mogelijk. Zo dadelijk om 15:30 zou de uitspraak kunnen volgen. Wij houden u op de hoogte!
Update: Van Gelder heeft kort geding verloren. De rechter heeft de sportkoepel in het gelijk gesteld. Motivatie is nog niet bekend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten