Zakkenvuller? Öztürk van DENK onderwerp van integriteitsonderzoek

Geen categoriejun 15 2016, 8:00
Na de kritiek van DENK op de media is het nu tijd voor wraak. De NRC bericht nu dat twee zorginstellingen onderzoek doen naar de handel en wandel van DENK-Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk.
De instellingen verdenken Öztürk van "laakbaar handelen" bij zakelijke transacties uit zijn tijd als zakenman/raadslid in Roermond, aldus de NRC. Ja, inderdaad, de stad van Jos van Rey.
De NOS legt uit:

De Limburgse zorginstelling Daelzicht is een onderzoek begonnen naar een reeks zakelijke transacties, waarbij mogelijke sprake is geweest van vriendjespolitiek. Een van die onderzochte transacties is een deal met Öztürk uit 2011. Öztürk was toen voorzitter van de PvdA-fractie in de gemeenteraad van Roermond.

De deal draait om de verkoop van twee gebouwen van Daelzicht, met een taxatiewaarde van 610.000 euro. Het gaat om een woonhuis en een groter pand in Swalmen, bij Roermond.

Onze grote vriend Öztürk wilde het pand maar wat graag hebben om er een hotel in te vestigen. Maar ja, dat gaat zomaar niet. Daarvoor moet het bestemmingsplan namelijk gewijzigd worden. Oh ja: en de vraagprijs moet dan ook omhoog.
Samengevat wat er gebeurd is volgens het NRC Handelsblad: daarom gaat Öztürk even langs bij, daar is 'ie weer!, Jos van Rey. De twee praten met elkaar en daarna past het college het bestemmingsplan aan, aldus de NRC. Oh ja, natuurlijk wordt de toezichthouder daar niet over geïnformeerd waardoor de prijs niet omhoog gaat. Na de deal verkoopt Öztürk meteen het woonhuis voor 225.000 euro. Uiteindelijk betaalde hij dus maar 175.000 voor het hotel dat vier keer zoveel grond heeft als het woonhuis.
Dan is er ook nog Reinaerde uit Utrecht. Deze zorginstelling zou onderzoek doen omdat het bedrijf van Öztürk een mooie opdracht binnensleepte bij de zorginstelling ter waarde van 15.000 euro. Het merkwaardige hieraan zou zijn dat die som vervolgens verdeeld werd met een medewerker van Reinaerde.
Het meest 'merkwaardige' aan publicatie van deze verhalen door de NRC en de NOS is natuurlijk dat de media hier nu pas iets over schrijven. Ik twijfel er niet aan dat ze deze informatie al lange tijd hadden. Waarom ze nu pas losgaan?
Simpel: DENK had onlangs de euvele moed om de media te bekritiseren. En dat pikken Neerlands journalisten niet.
UPDATE:
Dit artikel is op 11 juni geredigeerd nadat de Raad van de Journalistiek DENK/Öztürk in het gelijk hadden gesteld over de berichtgeving van het NRC Handelsblad.

In juni 2016 berichtte verslaggever Joep Dohmen in de krant dat twee zorginstellingen Öztürk ervan zouden verdenken laakbaar te hebben gehandeld bij zakelijke transacties in de tijd dat hij nog geen Kamerlid was.

Daarbij werden de kop Onderzoek integriteit Denk-voorzitter Öztürk en de onderkop Vastgoed-deal - Twee zorginstellingen verdenken Kamerlid Öztürk van laakbaar handelen bij zakelijke transacties in zijn vorige leven als zakenman gebruikt.

Volgens de Raad voor de Journalistiek waren die koppen "te stellig en daarmee onjuist".

Het onderzoek zelf werd wel op journalistiek toelaatbare wijze uitgevoerd, aldus de Raad: NRC heeft "deugdelijk onderzoek verricht en de artikelen opgesteld aan de hand van de destijds voorhanden feiten en omstandigheden. Bovendien hebben ze voldoende wederhoor toegepast voordat zij tot publicatie overgingen. Dat S. Öztürk (klager) daarvan geen adequaat gebruik heeft gemaakt, kan de krant niet worden verweten."

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten