Ze noemen hem de 'man met de gouden armen'. En niet voor niks, want je gelooft nooit hoeveel baby's hij daarmee redde

Geen categoriejun 10 2015, 21:00
Op het eerste gezicht lijkt James Harrison een man zoals velen hem voorgingen. Maar niets is wat het lijkt als je ziet wat hij met alleen zijn armen al bereikt heeft.
Toen de nu 78-jarige James Harrison op z'n 14e in het ziekenhuis werd opgenomen, leek de situatie ernstig: er moest een hele long operatief verwijderd worden. Eenmaal weer bijgekomen in het ziekenhuisbed vertelde zijn vader hem dat hij alleen maar is blijven leven, omdat hem liters aan donorsbloed werd toegediend. Nog slechts een jonge puber, maar James drukte z'n vader meteen op het hart dat hij intens dankbaar was. Wanneer hij oud genoeg was, zou hij ook bloeddonor worden.
En zo geschiedde, en gelukkig maar. Want James Harrison bleek over zeldzaam bloed te beschikken waar zeer zeldzame antilichamen in rondzwemden - antistoffen die konden afrekenen met de dodelijke rhesus-ziekte. Tot 1967 overleden per jaar duizenden baby's aan deze aandoening, terwijl nog talloze vrouwen miskramen kregen of hun nageslacht met zware hersenschade ter wereld te zien komen. Dokters stonden voor een groot raadsel.
Het bloed van Harrison bleek uitkomst te bieden: men kon er een medicijn voor maken en het werd aan alle ziekenhuizen in heel Australië verstrekt. Gevolg? De afgelopen zestig jaar zijn er maar liefst twee miljoen levens gered door Harrisons antilichamen.
Wat een held:
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/06/This-mans-blood-has-saved-the-lives-of-two-million-babies2.mp4"][/video]
.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten