Zeer rechtse partij in Zweden wordt winnaar van de verkiezingen: en dan?

Zeer rechtse partij in Zweden wordt winnaar van de verkiezingen: en dan?

De Scandinavische landen worden vaak als voorbeeld genomen als het gaat om goed gelukte multiculturele samenlevingen. Dat is natuurlijk niet waar, want de nuance leert wat anders. De stroom van immigranten heeft veel problemen veroorzaakt bij onze Noorderburen. De rechts-populistische Zweedse Democraten profiteren daarvan.

De Zweden kiezen zondag een nieuw parlement en de grote winnaar lijkt de rechts-populistische Zweden Democraten (SD) te worden. Die zouden met hun voornaamste thema ’te veel immigranten van buiten Europa’ bijna een vijfde van de stemmen kunnen behalen. De dertig jaar oude partij heeft zijn wortels in extreemrechts, maar partijleider Jimmie Akesson distantieert zich van de meest extreme gevallen.

Die kiezers hebben vaak zeer verschillende grieven jegens de overheid of de politiek, maar de golf in 2015 van meer dan 160.000 vooral Syrische asielzoekers heeft veel wrijving en volgens velen een golf aan misdaad veroorzaakt. De SD profiteert daar nog steeds van, ondanks het feit dat de immigratiestroom drastisch is ingedamd door de regering onder leiding van de sociaaldemocraat Stefan Löfven.

De partijen in Zweden willen niet samenwerken met deze partij, maar met de uitslag die voorspeld is, hebben ze niet veel keus. De rechts-populistische partij wordt zo groot dat niemand meer om hen heen kan. Dus dan is het aan de rechts-liberalen van Zweden om een coalitie te vormen met de Zweedse Democraten. De vraag is of ze daar zin in hebben, want het oh zo tolerante land is zeer verdeeld als het gaat om deze 'extreme' partij.

Ik zie het ook nog wel gebeuren dat niemand met de partij wil samenwerken en er een zeer brede coalitie komt met 6 partijen, bij wijze van spreken. Of er komen nieuwe verkiezingen en dan is de kans groot dat de Zweedse Democraten nog meer stemmen zullen krijgen. Uiteindelijk staat de uitslag vast en valt er weinig meer aan te doen. Dan moeten politici zich volwassen gedragen en verantwoordelijkheid nemen, zoals ze in Oostenrijk hebben gedaan met de winst van de rechts-populistische FPÖ.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties