Zeg gerust hoi tegen een dakloze

Geen categoriedec 25 2013, 9:00
De Amsterdamse straatkrant Z! is een actie begonnen onder de titel: 'Zeg een dakloze gerust eens gedag'. Mooie actie!
Een paar keer in mijn leven (lees: veel te weinig) heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij de Tweede Mijl. Samen met een vriendin en een stuk of twintig andere vrijwilligers werkte ik dan in een inloophuis midden in de Jordaan. Ik ben al een tijdje niet meer bij de Tweede Mijl geweest, maar nu ik zo schrijf over deze organisatie, begint het weer te kriebelen. De Tweede Mijl omschrijft haar doel op haar website op de volgende manier:

Drugs- en gokverslaafden, alcoholisten, dak- en thuislozen en eenzamen. Een grote groep mensen valt in onze maatschappij buiten de boot. De Tweede Mijl trekt zich het lot van deze mensen aan. De Tweede Mijl heeft tot doel deze mensen drie dagen in de week op te vangen in het inloophuis te Amsterdam; naar de bezoekers te luisteren; eten en drinken te geven; het evangelie te brengen en bezoekers door te verwijzen naar ketenpartners. De Tweede Mijl heeft haar werkgebied voornamelijk in de Jordaan te Amsterdam. De bezoekers komen niet alleen uit dit gebied, maar uit geheel Amsterdam. De Tweede Mijl staat bekend om haar laagdrempeligheid.

Mensenkennis
Ik heb heel veel geleerd bij de Tweede Mijl. De ervaren vrijwilligers hebben veel van de wereld gezien, veel verhalen gehoord en ongelofelijk veel mensenkennis. Maar ook de bezoekers hebben allemaal hun eigen verhaal, hun eigen wijsheden, kennis van uiteenlopende zaken en (op hun manier) ook heel veel mensenkennis.
Als u ooit in Amsterdam bent, moet u eens een bezoekje brengen aan de Tweede Mijl. U bent van harte welkom, inlopen kan en mag altijd. Als u dan een kop soep heeft gekregen, een paar broodjes en een kopje koffie, kunt u om u heen kijken. U zit dan tussen mensen die vaak buiten de boot vallen. Mensen waar veel Nederlanders (ik ook) op straat in een wijde boog omheen lopen. Dat kan ook anders. De Amsterdamse straatkrant Z! probeert mensen daarvan bewust te maken.

„Zeg een dakloze gerust eens gedag.” Die boodschap stuurt de Amsterdamse straatkrant Z! vlak voor kerst de wereld in met een nieuwe campagne. „Als we bereiken dat mensen, ook als ze geen krantje kopen, de daklozen even begroeten of een praatje maken, dan maken we een enorme stap vooruit”, vindt hoofdredacteur Hans van Dalfsen.

Hoi
Dit zet mij weer op scherp. Ik heb bij de Tweede Mijl gezien wat een klein beetje aandacht kan doen. Het is een hele kleine moeite, met soms grote resultaten. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor daklozen, maar voor iedereen die eenzaam is en weinig liefde ontvangt in zijn leven. Op Eerste Kerstdag is het goed om daar eens bij stil te staan.
Zeg gerust hoi tegen een dakloze!
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten