Zeg maar dag tegen je pensioen! Europese Commissie wil ook pensioenen nu 'Europees' maken

Geen categoriejun 29 2017, 20:00
Brussel heeft nog niet genoeg van onze soevereiniteit opgevreten, dus is het tijd geworden om ook onze oude dag die kant op de sturen.
De Europese Commissie heeft vandaag haar vernieuwde plannen voor de zogenaamde 'pan-European Pension Products' - of semi-catchy 'Pepps' - onthuld. Jawel: dit idee getuigt van zoveel grootheidswaanzin dat zelfs 'European' niet meer genoeg was om het te beschrijven: om nog maar eens aan te geven hoe supereuropees dit allemaal wel niet is, hebben ze er maar 'pan-European' van gemaakt. Alleen de naam voorspelt dus al weinig goeds.
Bleef het echter maar bij de naam: wie naar de details van het voorstel kijkt, ziet al snel dat er op zijn zachtst gezegd weinig redenen zijn om vrolijk van te worden. Zoals altijd wordt hier weer eens een zielig links verhaaltje over ongelijkheid binnen de Unie aangehaald: het is toch o zo zielig dat er massa's mensen in minderbedeelde delen van Europa als Bulgarije en Roemenië zonder degelijk pensioenplan hun oude dag tegemoet moeten gaan.
Het is overigens niet de eerste keer dat dit plan op tafel lift: in 2015 probeerden de eurofielen dit gedoe er ook al eens doorheen te krijgen, maar toen kwam er gelukkig niets van terecht. Ik betwijfel helaas of we deze keer evenveel geluk zullen hebben. Elk weldenkend mens zou daarbij denken dat dat vervelend, maar feitelijk gewoon de verantwoordelijkheid van die landen zelf is. In Brussel denkt men echter alleen maar in termen van het nieuwe Groot-Europa: velen hebben het al geprobeerd, en de eurofielen willen het realiteit maken. De gruwel.
Landen die hun zaken wél goed op orde hebben, moeten dus 'even meehelpen'. Het voorstel is om een Europa-wijd pensioenplan op te zetten dat door iedere Europeaan, waar dan ook in de Unie, gebruikt kan worden. Dit zou vooral handig moeten zijn voor mensen die op meerdere landen gewerkt hebben, om zo alle rompslomp te verminderen. Daar zit hem ook meteen het gevaar van dit alles: zoals wel vaker beweert de Commissie dat dit geen vervanging is voor nationale pensioenstelsels, maar gewoon een 'aanvulling' waar mensen 'vrijwillig gebruik van kunnen maken'. Leuk, maar in het huidige Europa werken dat soort dingen maar een heel beperkte tijd: om precies te zijn tot de eerste Timmermans of Juncker tot de verrassende conclusie komt dat het toch best handig zou zijn als we die nationale dingen gewoon op gaan doeken en iedereen dit gaat gebruiken: "We hebben dit nu al toch, dus waarom zouden we nog iets anders gebruiken?" hoor ik Frans Timmermans over een paar jaar al zeggen.
Europa werkt heel simpel: geef ze een vinger, en ze nemen je hele hand. Houd je vingers dus goed bij je.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten