Zegt iemand tegen je dat je klei moet drinken? Dit is waarom je dan onmiddellijk in het verweer moet komen

Zegt iemand tegen je dat je klei moet drinken? Dit is waarom je dan onmiddellijk in het verweer moet komen

De nieuwe rage voor mensen die een zogenaamde 'detox' - een ontgiftiging - willen ondergaan, is het drinken van een goed glaasje klei. Maar let goed op, want het spul is lang niet zo gezond als wordt beweerd. Sterker nog...

Onder andere Rens Kroes (inderdaad, het zusje van) zweert erbij: eet klei, word sterk en val af! Wat, is klei dan eindelijk dat wondermiddel waarmee al die mensen die lijden aan overgewicht kunnen gaan afvallen?

Volgens Rens wel:

https://www.instagram.com/p/BCoDEZOndgw/

"Drink het 's avonds voor het naar bed gaan," aldus zelfbenoemd diëtiste Rens Kroes, "en 's ochtends voor het ontbijt. Houd dat dan drie weken vol."

Je hoort het dus. Wil je afvallen? Drink dan klei. Maar liefst drie hele weken lang. Komt alles in orde, toch? Nou, misschien niet. Professor Koen Venema van de Universiteit van Maastricht doet al jaren onderzoek naar het effect van klei op het mensenlichaam, en hij vindt het natuurlijke goedje gebruiken als afslankkuur een verdomd slecht idee. Venema:

Als het tegelijkertijd met voeding in het maag-darmstelsel terecht komt, hecht het zich aan componenten in het voedsel, bijvoorbeeld aan vitaminen. ,,Bij het nuttigen van zo'n grote hoeveelheid klei bestaat de kans dat er een ernstig vitaminetekort ontstaat in het lichaam. De vitaminen worden dan niet meer opgenomen door het lichaam, maar komen er samen met de klei van achteren weer uit. Met alle gevolgen van dien", aldus Venema.

Maar niet alleen dat, want ook de zogenaamde straling die klei zou toepassen op het lichaam om het van binnenuit schoon te 'branden' ziet Venema als een bijzonder onwaarschijnlijk fenomeen. Venema visualiseert dat:

"Zie het maag-darmkanaal als een holle pijp van mond tot kont. Daar komt weinig straling bij, het is vrij donker daarbinnen."

Duidelijke taal, evenals Venema's afwijzing van Rens Kroes' bewering dat er fosfor in de klei zit, die ook goed zou zijn voor de lijn:

"Ik hoop het niet! Fosfor reageert met water en geeft een vreselijke reactie"

Wees dus sceptisch als er mensen zijn die je proberen te overtuigen van het zogenaamde kleidieet. De kans is namelijk levensgroot dat dit gewoon je reinste kwakzalverij is.

Wil je toch afvallen? Wees gerust, want professor Venema komt met een alternatief: eet voldoende groente en fruit. Dát zijn pas etenswaren die je doen afvallen! En klei? Klei is voor de rivier. Laat dat dus maar met rust.

Lees meer over:
afvallen Dieet waarschuwing

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties