image12

Zelf je meubelen maken?

Geen categoriedec 05 2019, 8:56
Het is niet alleen geweldig leuk om je eigen meubelen te maken; het levert je ook nog veel voordeel op. Zo kun je werkelijk waar alle kanten op, kun je de meubelen precies maken zoals jij het wilt en in sommige gevallen ook nog eens flink wat geld besparen. Maar het maken van meubelen is nu niet de makkelijkste hobby; en je kunt hier dan ook gegarandeerd wel wat tips bij gebruiken!
Probeer op ieder vrij moment wat inspiratie op te doen. Of je jouw inspiratie nu uit de omgeving, je werk of uit de woonmagazines haalt: hoe meer inspiratie je hebt hoe beter. Wanneer je net begint met het maken van meubelen is het verstandig om een aantal voorbeelden en eventueel zelfs tutorials op te zoeken die je voor de eerste meubelstukken kunt volgen. Zo krijg je er vanzelf handigheid in!
Niets zo vervelend als een leuke klus beginnen en er halverwege achter komen dat je niet de juiste gereedschappen, materialen en benodigdheden hebt om de klus af te maken. Bepaal vooraf wat je allemaal nodig hebt en welk materiaal en gereedschap het makkelijkste is. Begin op tijd met deze voorbereiding zodat je ook duurdere gereedschappen eventueel in een mooie uitverkoop aan kunt schaffen.
Ieder meubelstuk heeft zo zijn eigen materialen nodig en het een werkt beter dan het ander. Laat je van te voren goed voorlichten over de mogelijke materialen. Niet alleen de gereedschappen en accessoires, maar ook het uiteindelijke hout dat je zult gaan gebruiken. Zo zijn speciale MDF platen die ook nog eens vochtbestendig zijn bijvoorbeeld bij uitstek geschikt voor meubelstukken in de keuken of badkamer. En dit soort dingen weet je niet wanneer je jezelf van te voren niet goed laat informeren!
Je hoeft echt geen architect te zijn om een goede bouwtekening te maken. Maak een mooie schets met de bijbehorende afmetingen en materialen die je gaat gebruiken. Zo weet je uiteindelijk precies waar je de houten balken voor de tafel bijvoorbeeld af moet zagen en in hoeverre je ze bij kunt veilen. Zorg dat je de tekening dubbel checkt zodat je niet met gekke afmetingen eindigt.
Heb je nog wat oud hout in de schuur liggen? Oefen dan eerst voordat je op het nieuw aangeschafte materiaal aan de slag gaat. Probeer die nieuwe schaafmachine of cirkelzaag even uit om zeker te zijn dat je geen fouten maakt. Ook leuk: volg eventueel zelfs een cursus houtbewerking zodat je precies weet wat je doet en altijd met mooie resultaten eindigt!
Maak voordat je inkopen gaat doen een duidelijke kostenberekening en baseer hier een budget op. Je zult namelijk al snel merken dat veel klussen op het gebied van eigen meubels maken uiteindelijk duurder uitvallen dan ze wellicht gepland waren. Door een budget te hanteren is het makkelijker om financieel niet teveel uit te geven.
Wat zijn jouw favoriete tips op het gebied van eigen meubels maken?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten