Zelfmoordaanslag bij Egyptische tempel

Geen categoriejun 10 2015, 13:04
Een zelfmoordterrorist blies zichzelf vandaag op bij een oude tempel in de Egyptische stad Luxor.
Kort na de explosie had de Egyptische politie een vuurgevecht met twee andere terroristen, die beide werden gedood. Er kwamen geen mensen om het leven bij de zelfmoordaanslag. Het is nog niet bekend wie achter de aanslag zit en de Egyptische politie heeft nog geen officiële verklaring gegeven. Maar het lijkt waarschijnlijk dat de aanslag het werk is van de islamistische terreurgroep Ansar Beit Al-Maqdis, een radicale beweging die voornamelijk actief is in de Sinai-woestijn. Vorig jaar zwoer de groep trouw aan het leiderschap van ISIS.
Het rommelt al jaren in de Sinai-woestijn. In dit onherbergzame gebied hebben terreurgroepen vrij spel, en dat is de laatste jaren alleen maar erger geworden. De Sinai-afdeling van ISIS probeert bijvoorbeeld Israël aan te vallen, waardoor de problematiek grensoverschrijdend wordt. Maar Ansar Beit Al-Maqdis heeft ook toeristische plaatsen als doelwit. Door toeristische trekpleisters aan te vallen, schaden zij een belangrijke inkomstenpost voor de Egyptische regering. Een bijkomend "voordeel" is dat de piramides, tempels en andere oude Egyptische monumenten door de radicale moslims worden beschouwd als vormen van afgoderij. Dat geeft extra motivatie om aanslagen op die plekken te plegen. Eenzelfde haat jegens niet-islamitische historie zien we in Syrië en Irak, waar ISIS talloze cultuurschatten vernietigt.
De aanslag van vandaag in Luxor was de eerste aanslag in die stad sinds 1997. Het toerisme naar Luxor was net weer een beetje op gang gekomen na de roerige periode die Egypte achter de rug heeft. Na de val van dictator Moebarak en de daaropvolgende instabiliteit was de toeristische sector in Egypte namelijk volkomen ingestort. Deze aanslag is dus slecht nieuws voor de Egyptische economie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten