Zelfs na kabinetsval blijft Belastingdienst krampachtig vasthouden: gedupeerden moeten €30.000 direct weer inleveren

Zelfs na kabinetsval blijft Belastingdienst krampachtig vasthouden: gedupeerden moeten €30.000 direct weer inleveren

Een oude vrouw telt haar laatste geld. Bron: Shutterstock.

Het morele kompas bij de Belastingdienst is echt kapot. De fiscus wil geen afstand doen van de schulden die gedupeerden in de toeslagenaffaire hebben. Gedupeerden die straks dus eindelijk die 30.000 euro ontvangen en hoge schuld hebben (praktisch iedereen dus), moeten het bedrag direct weer inleveren. Bewindvoerders konden dit zielloze autisme niet langer verdragen en zijn uit het overleg voor de compensatieregeling gestapt.

Toeslagenaffaire in het kort
Tienduizenden mensen zijn in de knel gekomen door de overheid. Doordat zij onterecht zijn bestempeld als fraudeurs is hun hele leven totaal op z'n kop gezet. Dat is niet gebleven bij het moeten terugbetalen van duizenden euro's aan kinderopvangtoeslag, maar zorgde er ook voor dat zij bijvoorbeeld geen hypotheek of rechtsbijstand meer konden krijgen. Sommigen hebben hierdoor zelfs hun huis moeten verkopen en zijn hun baan kwijtgeraakt. Om over de zelfmoorden nog maar te zwijgen.

Geen volle compensatie maar ademruimte
Die €30.000 is voor velen van hen dan ook niet een echte compensatie, maar hooguit weer een beetje ademruimte. Bij de Belastingdienst kijken ze daar kennelijk heel anders naar. Daar zal het ze blijkbaar een worst wezen wat de gevolgen zijn geweest voor het onterecht aanmerken als fraudeur. Dat je door hun toedoen bent geëindigd met bijna twee ton schuld is heel zuur, maar dat is nog steeds bijna twee ton schuld. Dus kun je die 30.000 euro mooi tegen dat schuldbedrag wegstrepen, terwijl je volgende maand misschien wel het huis uit wordt gezet. That's life, volgens de Belastingdienst.

Nul moreel besef...
Het meest idiote is nog wel dat diezelfde Belastingdienst met andere grote schuldeisers wél convenanten wil sluiten zodat zij afzien van vorderingen op ouders. Maar de hand in eigen boezem steken lukt ze dan weer nauwelijks, want dan moet er natuurlijk verantwoordelijkheid worden genomen en dat is lastig.

...Echt nul komma nul
Het beste wat ze zelf vinden dat ze kunnen doen is een derde van die 30.000 euro, dus 10.000 euro, "uit te zonderen en altijd beschikbaar te stellen aan de ouders". Nou dan ben je wel de ridder op het witte paard hoor! Ze zeggen dus eigenlijk: 'Wat nou als we alsnog gewoon 20.000 euro afpakken en daarmee een deel van je schuld aflossen die je door onze schuld hebt gemaakt?' Het is toch werkelijk niet te filmen...

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties