Zet de champagne maar koud: 2014 wordt fantastisch

Geen categoriedec 29 2013, 14:00
2013 was het jaar van het rampkabinet Rutte II. 2014 wordt het jaar van de kiezer.
2013 was - politiek gezien - een verschrikkelijk jaar. Het kabinet van VVD en PvdA probeerde te bezuinigen, maar faalde jammerlijk. D66, ChristenUnie en SGP schoten te hulp en gingen akkoord met allerlei lastenverzwaringen. Het enige lichtpuntje van 2013: het kabinet scheerde niet lang geleden nog langs de afgrond, toen PvdA-senator Adri Duivesteijn voor het woonakkoord ging liggen en aanpassingen eiste (die hij niet kreeg).
Het was even heel spannend. Niet dat het voor VVD en PvdA interessant is om het kabinet op te blazen - het zou voor beide partijen bijzonder slecht uitpakken gezien de peilingen en de stemming in het land - maar het is een voorbode voor wat er in 2014 komen gaat. We kunnen nog een heleboel politiek gelazer verwachten. Wat te denken van de periode rond de gemeenteraadsverkiezingen in maart en de Europese verkiezingen in mei, als beide partijen weer campagne voeren en beloften doen die vervolgens niet kunnen worden waargemaakt?
Ook al houden VVD en PvdA elkaar volgend jaar nog steviger vast, het zou me niet verbazen als we in 2014 niet twee keer, maar drie keer naar de stembus mogen. De electorale afslachting die vooral de PvdA staat te wachten gaat geheid de sfeer binnen de coalitie verpesten. De sociaal-democraten moeten volgend jaar de neiging om te gaan stekkeren onderdrukken. Bij de PvdA denken ze dat de kiezer het waardeert als ze stekkeren, maar de rek is er echt uit. De kiezer is de PvdA spuugzat.
Daarom: zet de champagne alvast koud en drink op oudjaarsavond een goed glas op volgend jaar, een jaar dat in meerdere opzichten een mooier jaar wordt dan 2013. Ga maar na: verkiezingen, opnieuw verkiezingen, het WK in Brazilië en misschien ergens in 2014 wéér verkiezingen. Wat wil een mens nog meer? Inderdaad, geniet ervan, 2014 wordt werkelijk waar een fantastisch jaar. Proost!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten