Zilveren Kruis reageert op ontstane besnijdenis-heisa, maar weigert de barbaarse praktijk uit het pakket te halen

Zilveren Kruis reageert op ontstane besnijdenis-heisa, maar weigert de barbaarse praktijk uit het pakket te halen

Gisteren bracht DDS het nieuws dat tot onze stomme verbazing zorgverzekeraar Zilveren Kruis ook niet-medische besnijdenissen (lees: religieuze besnijdenissen) gaat vergoeden in 2017. Er stond een hoop ophef, en Zilveren Kruis heeft daar nu op gereageerd. Ze laten blijken er nog steeds geen snars van te snappen.

Het deed nogal wat stof opwaaien, de onthulling dat je bij Zilveren Kruis een zorgverzekering kan nemen waarbij je niet-medische besnijdenis ook nog eens vergoed wordt. En dan niet alleen voor volwassenen: ook voor kinderen.

Het leverde de verzekeraar een stroom aan opzeggingen op:

Zilveren Kruis besloot ten langen leste een soort infopagina online te zetten, om dat domme volk nog maar een keer uit te leggen wat ze éigenlijk bedoelden met die opname van besnijdenis in het zorgverzekeringspakket. 'Moderator Sophia' vertelt de lezer:

"We krijgen verschillende vragen over waarom we niet-medische besnijdenis vergoeden uit verschillende aanvullende verzekeringen.

Wij zien dat sommige verzekerden zichzelf of hun zoon willen laten besnijden

Dat kan gaan om medische redenen (vanaf 2017 vanuit de basisverzekering), hygiëne of religieuze overwegingen. We hebben het over besnijdenissen bij mannen en jongens. De beslissing om te besnijden vinden we een keuze die onze verzekerden voor zichzelf moeten maken."

Ze gaan verder:

"Als iemand een besnijdenis laat doen, dan willen we dat de behandeling onder goede omstandigheden wordt gedaan

Daarom maken we afspraken met klinieken over de kwaliteit en vergoeden we (gedeeltelijk)."

Ah, mensen maken de keuze voor zichzelf en daarom is het prima. Dan ga je er dus vanuit dat besnijdenis plaatsvindt bij volwassenen, en dat is doorgaans juist niet het geval. Het gaat om ouders die de lichamelijke integriteit van hun kinderen willen schenden en dat ver voor hun 18e verjaardag doen. Dat heeft echt niets te maken met een "keuze die verzekerden voor zichzelf moeten maken". Integendeel, zelfs.

Verder is dat 'wij vergoeden het, want dan kan de behandeling onder goede omstandigheden worden gedaan'-argument natuurlijk een hellend vlak van jewelste. Want ik heb misschien wel behoefte aan niet-medische amputatie van m'n arm. Of ik wil een niet-medische huidtransplantatie. Gewoon omdat dat binnen mijn religieuze overwegingen past! Gaat Zilveren Kruis dat allemaal vergoeden voor me? Nee, dacht het niet. Waarom die besnijdenissen dan wel?

En zo sukkelen we 2017 in. Met een zorgverzekeraar die er open voor uitkomt dat ze barbaarse praktijken te vergoeden. Gelukkig nieuwsjaar, mensen!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties