Zo doe je dat: Oostenrijk gooit ISIS-ronselaar 20 jaar achter de tralies

Geen categoriejul 15 2016, 16:01
De haatprediker was een sleutelfiguur voor ISIS-propaganda in Oostenrijk.
De gruwelijke slachtpartij in Nice roept veel vragen op. Zijn wij nog wel veilig? Hoe vaak zal dit nog gebeuren? Hoe kunnen we ISIS bestrijden? Als er één ding duidelijk is gemaakt door de aanslag, is het wel dat Europese landen hun veiligheid nog lang niet op orde hebben. Vorige week waarschuwde de NCTV al dat ISIS gretig gebruikmaakt van vluchtelingenroutes om Europa binnen te komen, en het bloedbad in Nice bewijst dat de terreurgroep nog steeds vastbesloten is om onze samenleving te ontwrichten en tientallen onschuldige slachtoffers te maken.
Hoe kunnen we daar iets tegen doen? Het is lastig om een volledig antwoord op die vraag te geven, maar Oostenrijk zette deze week een stap in de goede richting. De 35-jarige Mirsad O. werd gisteren veroordeeld tot 20 jaar celstraf wegens het ronselen van strijders voor ISIS. Deze haatprediker wordt door de Oostenrijkse justitie gezien als een spilfiguur voor ISIS-netwerken in het alpenland en volgens de rechter maakte hij zich schuldig aan doodsbedreigingen en oproepen tot moord. Bij zijn radicale activiteiten werd O. bijgestaan door een 28-jarige man, die 10 jaar de cel ingaat.
Wat mij betreft gaan deze ISIS-aanhangers na het uitzitten van hun straf linea recta het land uit. De lange celstraffen zijn in ieder geval een goed begin, en een voorbeeld voor de rest van Europa. Waar met name België en Frankrijk nauwelijks vat lijken te krijgen op de honderden ISIS-sympathisanten in hun land, gooit Oostenrijk dat soort figuren zonder pardon de cel in. En zo hoort het ook: het is gewoonweg bizar dat aanhangers van ISIS nog vrij kunnen rondlopen in Europa.
Ook in Nederland laat de regering nog steken vallen. Openlijke ISIS-aanhangers worden weliswaar aangepakt, maar onlangs heeft een salafistische organisatie een school in Rotterdam overgenomen met het plan om daar een salafistisch centrum te openen. Dat kan gewoon in ons land.
Het is tijd voor een veel hardere aanpak van ISIS-sympathisanten en radicale bewegingen die tegen jihadisme aanschurken. Salafistische organisaties moeten veel strenger in de gaten worden gehouden, en imams die oproepen tot geweld moeten worden aangepakt. Laten we lessen trekken uit de gruwelijke aanslag in Nice, en zorgen dat zoiets in Nederland niet kan gebeuren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten