image11

Zo krijg jij goedkoop internet en tv

Geen categoriemei 06 2019, 14:31
We tikken wat af tegenwoordig. De btw op levensmiddelen stijgt, de zorgverzekering wordt alleen maar duurder, en gas is zo duur dat je nog beter je bank in brand kunt zetten om je daaraan te verwarmen. Heb je dan ook nog kabelinternet en televisie bij de netbeheerder, dan ben je al helemaal duur uit. Maar goedkoop internet en tv is wel degelijk mogelijk, als je er offers voor wilt maken. Hoog tijd voor wat tips om goedkoper aan je internet en tv te komen dus.
Welke zenders heb je echt nodig?
De centrale vraag hierbij is ‘wat heb ik nu eigenlijk nodig?’. Laten we eens beginnen bij je televisieabonnement. Heb je dat niet in gecombineerd pakket met je internetverbinding, dan ben je al onnodig duur uit. Combinatiepakketten zijn immers altijd voordeliger. Maar dat wil niet zeggen dat je blind voor zo’n pakket moet gaan. Kijk eens naar het aanbod van televisiezenders. Hoeveel zenders heb je nu? Hoeveel daarvan gebruik je daadwerkelijk? Zet voor jezelf eens op een rijtje naar welke zenders je echt onmisbaar vindt. Ga dan op zoek naar een abonnement waarbij een kleinere selectie aan zenders aangeboden wordt, maar wel een selectie die aansluit op jouw wensen. Zo kun je al besparen op het betalen van iets wat je helemaal niet gebruikt.
Hoe snel moet jouw internetverbinding nu echt zijn?
Ook op je internetverbinding is dezelfde vraag toe te passen: wat heb jij nu eigenlijk echt nodig? Mogelijk heb je nu een duur internetabonnement met hoge snelheden die je helemaal niet nodig hebt. Hier betaal je aanzienlijk meer voor. Hoge internetsnelheden zijn vooral nodig als je veel tegelijkertijd moet downloaden, of als je online games speelt waarbij veel data geladen en verzonden moet worden. Eerlijk is eerlijk, als een van de laatste twee scenario’s op jou van toepassing heeft besparen op je internetverbinding weinig zin. Het vervelende is dat je voor hoge internetsnelheden exclusief bij glasvezel of je kabelaar moet zijn, die eigenlijk kan vragen wat hij wil. Anders ben je aangewezen op VDSL, waarmee dit soort snelheden helaas niet haalbaar zijn. Om te kunnen Netflixen of van andere streamingdiensten gebruik te maken is goed en stabiel internet nodig, maar niet per se dezelfde capaciteit als voor online gamen. Je kunt dan prima gaan voor een van de snellere VDSL-aanbieders. Natuurlijk ben je voordeliger uit als je daar dan een combinatiepakket met televisie neemt.
image2
Televisie kijken via streamingsdiensten
We stipten het al even aan, streamingsdiensten zoals Netflix. Er zijn echter meer manieren om televisieprogramma’s te kunnen bekijken. De publieke omroep heeft de app NPO Start, waarop je veel kunt terugkijken via je internetverbinding. In de app van de NOS is zelfs ook mogelijk om bepaalde programma’s live te volgen via streaming. Daarnaast is YouTube natuurlijk een onuitputtelijke bron van entertainment. Er zijn een aantal verschillende manieren om de content van deze streamingsdiensten op je televisietoestel te toveren. Wanneer je een Smart TV hebt, heeft je televisie contact met je internetverbinding en kun je alles gemakkelijk op je TV opzoeken en aanzetten. Heb je geen Smart TV, dan kun je door middel van het fenomeen ‘casting’ alsnog de content op je televisie te zien krijgen. Hiervoor koop je voor een paar tientjes een apparaatje zoals de Google Chromecast. Voorwaarde is wel dat je een HDMI-ingang overhebt op je televisietoestel. Wanneer je zo’n Chromecast geïnstalleerd hebt, kun je deze bedienen via je smartphone of tablet. Een derde methode is een HDMI-kabel trekken tussen je televisie en je laptop, en dan de content opstarten op je laptop. Dit is de meest omslachtige methode. Al deze methodes kunnen in ieder geval voor één ding zorgen: dat jij misschien wel helemaal geen televisieabonnement meer nodig hebt. Kom je tot de ontdekking dat de content van de streamingsdiensten voldoende voor jou is, dan kun je een flinke besparing te maken door je televisieabonnement de deur uit te gooien.
Bellen via internet
Sommige mensen hebben een zogenaamd alles in 1 pakket, waarbij naast internetten en televisie kijken ook bellen via een vaste telefoon mogelijk is. Toch is de vaste telefoon in Nederlandse huishoudens met rasse schreden aan het uitsterven. We hebben immers allemaal een mobiele telefoon, waarmee me we ook via de internetverbinding kunnen bellen met programma’s als Skype en WhatsApp. De vraag is dus of die vaste telefoon nog wel zo noodzakelijk is. Zo niet, ga dan niet voor een alles in 1 abonnement. Kijk – als gratis extra tip – ook eens of je minder belminuten nodig hebt voor je telefoonabonnement omdat je relatief vaak via het internet belt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten