Zo richt jij je tuin onderhoudsvriendelijk in

Geen categorieapr 07 2017, 12:40
Een tuin moet natuurlijk mooi zijn. Maar… vaak kost dat nog best veel onderhoud. Dus wat moet je dan als je eigenlijk helemaal niet zo dol bent op tuinieren? Als je niet eens het verschil weet tussen je opkomende tulpen en het onkruid? Of als je eigenlijk gewoon geen tuin hebt om het onderhoud te doen?
Sommigen nemen dan een hovenier in dienst. Maar dit is lang niet voor iedereen een betaalbare optie. Daarom zijn er steeds meer mensen die kiezen voor een onderhoudsvriendelijke tuin: een tuin die wél mooi is, maar nauwelijks onderhoud nodig heeft.
De onderhoudsvrije tuin bestaat niet
Even om te beginnen: een onderhoudsvrije tuin bestaat niet. Je hebt altijd onderhoud, zelfs als je de tuin vol legt met beton of kunstgras. Schoonmaakwerk hoort er nu eenmaal af en toe bij. Maar je kunt wel je tuin onderhoudsvriendelijk inrichten. Dan heb je een mooie tuin, die maar heel beperkt onderhoud vraagt. Je zult dan op zijn hoogst twee of drie keer per jaar de tuin in moeten voor wat schoonmaakwerk, maar zelfs dat is nog verder te beperken. Klinkt goed toch?
Een onderhoudsvriendelijke tuin: de basis
De basis van de onderhoudsvriendelijke tuin is de keuze voor bestrating en groen. Daarbij gelden de volgende vuistregels:
- Bestrating is het beste zo groot mogelijk. Betontegels van 60x60 cm zullen veel minder snel zorgen voor onkruid in de voegen dan steentjes van 5x10 cm. Kies liever niet voor grind of kiezels, tenzij je de bodem eerst heel goed hebt behandeld tegen onkruid.
- Beperk het aantal borders, want deze moeten onderhouden worden.
- Kies voor een kunstgazon in plaats van levend gras. Minstens net zo mooi, maar je hebt er nauwelijks onderhoud aan.
- Kies heel langzaam groeiende heggen, want die hoeven maar 1x per jaar gesnoeid te worden. Heggen als buxus of conifeer moeten vaker gesnoeid worden.
- Een aanbouw in de tuin geeft meer ruimte in de woning, je hebt meer zicht op de tuin én er is weer een gedeelte dat geen onderhoud meer nodig heeft.
Met deze vuistregels heb je de bestrating en het groen in de tuin goed geregeld en heb je er weinig onderhoud aan.
De afwerking van de onderhoudsvriendelijke tuin
De afwerking van de tuin vraagt ook even wat aandacht. Je wilt er natuurlijk wel iets moois van maken en dat lukt niet met alleen wat bestrating en groen. Wil je bloemen? Kies van voor bloempotten. Die kosten veel minder onderhoud dan borders zijn sieren de tuin mooi op. Kies verder voor kunststof tuinmeubels of tuinmeubels van onderhoudsarm hout. Gewoon tuinhout moet eigenlijk jaarlijks gebeitst worden. Hetzelfde geldt voor schuttingen: het beste neem je een kunststof of composieten schutting. Maak de tuin gezellig en stijlvol met accessoires, waarbij je ook telkens in je achterhoofd houdt hoe vaak zoiets moet worden schoongemaakt en onderhouden.
Screen Shot 2017-04-07 at 11.30.49
Houd het werk bij
De onderhoudsvriendelijke tuin is heel gemakkelijk in onderhoud. Maar het werkt nog altijd een stuk beter als je klusjes voorkomt, dan dat je ineens twee dagen de hele dag met de tuin bezig moet. Dit zijn wat praktische tips:
- Sproei elke drie of vier weken de tuin op een zonnige dag in met schoonmaakazijn. Laat dit intrekken en opdrogen, dan is de kans op groene aanslag en onkruid op de tegels een heel stuk kleiner.
- Gebruik liever niet de hogedrukspuit. Deze maakt de bestrating poreus, waarna er meer mos, aanslag en onkruid kan hechten.
- Maak kunststof delen regelmatig even schoon met water en een borstel. Er zijn speciale borstels voor aan de tuinslang, waarmee je in no time klaar bent. Doe je dit eenmaal per jaar, dan heb je er wat meer werk aan.
Een onderhoudsvriendelijke tuin is mooi en kost je weinig onderhoud. In principe hoef je nauwelijks in de tuin te wroeten en hoef je ook niet wekelijks het gras te maaien. Het enige wat je af en toe moet doen is wat schoonmaakwerk. En als je daar geen zin in hebt, kun je eventueel voor kiezen om dit één of twee keer per jaar te doen. Veel mensen wachten het moment af dat er weer mensen voor het goede doel gaan klussen. Voor een klein bedrag wordt de tuin dan keurig schoongemaakt en heb je er zelfs helemaal geen omkijken meer naar. Kun jij toch genieten van een mooie en schone tuin!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten