Zo, zo! NRC wordt wakker: "VK kán EU economisch de oorlog verklaren"

Zo, zo! NRC wordt wakker: "VK kán EU economisch de oorlog verklaren"

Joh. Is dat misschien waarom de Britten al vanaf dag 1 riepen dat de EU hen meer nodig had dan zij de EU?

Het heeft jaren geduurd, maar bij het NRC Handelsblad is er blijkbaar ook iemand wakker geworden. Ene Caroline de Gruyter -- wie kent haar niet? -- legt namelijk uit in een nieuw artikel voor die, emh, krant dat het Verenigd Koninkrijk de EU wel degelijk economisch de oorlog kán verklaren. Dit terwijl eurofielen natuurlijk sinds jaar en dag volhouden dat dit niet zo is en dat de Britten Brussel veel meer nodig hebben dan andersom.

Op alle fronten grijpt het Verenigd Koninkrijk Brexit aan om niet alleen economisch zijn eigen weg te gaan, maar ook keihard te concurreren met de Europese Unie. Omdat Londen vrijhandelsakkoorden heeft gesloten met economische grootmachten als Amerika en China, krijgt deze competitie snel een moordende intensiteit. Voor deze landen wordt het VK een offshore platform van waaruit ze de economische EU-gigant eindelijk een kop kleiner kunnen maken.

Het Verenigd Koninkrijk dat samen met de rest van de wereld de EU economisch de oorlog verklaart? Het lijkt complete fictie. Maar het zou best eens werkelijkheid kunnen worden, zelfs als er een minder harde Brexit komt dan sommigen vrezen.

Om dat duidelijk te maken kijkt mevrouw zelfs naar een rapport van het Cato Institute, een "ultraliberale denktank in Amerika" (eigenlijk: een libertarische denktank, maar blijkbaar gaat de NRC ervan uit dat haar lezers geen idee hebben wat dat is, libertarisch). Dit "Ideal Free Trade Agreement" is samen met verschillende conservatieve denktanks ontwikkeld, en meerdere Britse politici zoals handelsminister Liam Fox, David Davies en Jacob Rees-Mogg hebben het hun zegen gegeven. Dit plan is "gebaseerd op de meest extreme vorm van vrijhandel," aldus de NRC in doodsangst:

De vrijheid van mensen om transacties te sluiten zoals ze willen, wanneer ze willen, met wie ze willen en zonder enige tussenkomst van politici of bureaucraten als poortwachters.”

Dit betekent onder meer dat handelstarieven worden afgeschaft, dat veel publieke bedrijven geprivatiseerd worden, en dat de meeste bankreguleringen, milieuwetten en consumentenregels per direct in de prullenbak gegooid worden. Het gevolg?

Het Verenigd Koninkrijk kan hét handelscentrum van Europa worden, maar dan dus buiten de EU. Zeg maar een Singapore-aan-de-Theems.

En dat is natuurlijk een ware nachtmerrie voor eurofielen, en zeker voor de eurocraten in Brussel. Die vertellen ons steeds maar weer dat Brexit prima is voor de EU, maar dat de Britten er zelf flink onder zullen lijden. Nou, dat hoeft dus allerminst. Sterker nog, als de Britten hun kaarten slim spelen -- geeft zelfs de NRC nu toe! -- kunnen ze er véél rijker en sterker uitkomen.

Lees meer over:
EU EU Brexit Jacob Rees-Mogg

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties