Zonder schaamte: Koninklijke familie verkoopt Nederlandse kunstschatten aan hoogste bieder

Geen categoriejan 12 2019, 17:00
De Koninklijke familie is weer in opspraak geraakt vanwege de schaamteloze verkoop van Nederlandse kunstschatten aan de hoogste bieder. Het gaat onder meer om een schilderij van meester Peter Paul Rubens, bekend van de 'Rubensvrouwen'. U weet wel, die blonde, curvy dames. Volgens Jos Heymans van RTL Nieuws zou de verkoper prinses Christina zijn. Zij is de jongste zus van prinses Beatrix. In plaats van te denken aan de Nederlandse musea, die zeker zitten te wachten op pronkstukken, worden de kunstschatten verkoopt aan de hoogste bieder.
En dat terwijl de Koninklijke familie er toch best warmpjes bij zit. Maar dat maakt niet uit, deze dynastie is anders dan de anderen. Zo heeft Christina een handig postvakje op Guernsey waarmee ze belastingen ontwijkt. Belastingbaron Mark Rutte heeft het daar nooit over, maar verdedigde wel de kunstveiling van de Oranjes. D66 deed haar 'republikeinse reflex' en vroeg Rutte of de stukken niet aan Nederlandse entiteiten verkocht kon worden zodat de artefacten hier kunnen blijven. Rutte gaf daar geen gehoor aan.
Minister van Engelshoven (D66), verantwoordelijk voor de portefeuille cultuur, hield zich bij de feiten: "Het betreft hier een kunstwerk dat eigendom is van de koninklijke familie en derhalve privé-eigendom. Het is aan de particuliere eigenaar om te bepalen of, en op welke wijze, een kunstwerk wordt verkocht." Nu is het inderdaad waar dat het gaat om eigendommen van Christina zelf, maar het is wel zuur als we de artefacten verliezen aan het buitenland want de Oranjes krijgen flinke subsidies van de Nederlandse burger.
Waarvoor die subsidies goed zijn blijft altijd vaag. Maar goed, iedereen zo zijn hobby en we willen de Orangisten natuurlijk niet hun jaarlijkse kwijlfeestje op Koningsdag ontzeggen. Volgens Heymans van RTL Nieuws is de kunstveiling tekenend voor de modus operandi van de Oranje-dynastie: "Het is een familiekwaaltje. Bernhard junior, bezitter van honderden woningen in Amsterdam, heeft er geen moeite mee om landgenoten uit te melken. Naamgenoot-opa vulde als prins-gemaal zijn zakken bij Lockheed, tegen alle regels in."
En als er dan een invasie van vijandelijke troepen plaatsvindt dan vlucht de familie 'gewoon' naar het buitenland. Zo ziet u maar weer hoe de Oranjes denken over het Nederlandse belang en haar kunstschatten. Het maakt ze niet uit waar deze terechtkomen, als er maar flink poen wordt betaald. Jammerlijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten