Zou illegaliteit strafbaar moeten zijn?

Geen categorieapr 11 2014, 18:59
Iedere discussie over de eventuele strafbaarstelling van illegaliteit wordt structureel gekaapt door emotionele mediaspektakels.
Zodra een politicus of een andere beleidsmaker zelfs maar oppert om illegaliteit strafbaar te stellen wordt deze inhumaniteit verweten.
Een van de manieren om deze situatie te bekijken is om een analogie voor het probleem te bedenken. Bijvoorbeeld de inbrekersanalogie.
Wanneer iemand zonder toestemming je huis binnenkomt is hij een inbreker en heeft hij huisvredebreuk gepleegd. Hij komt om dingen van je af te nemen die niet van hem zijn en deze op illegale wijze te confisqueren.
Dit is in Nederland een strafbaar feit met sancties.
Wanneer er iemand zonder toestemming ons land binnendringt is dat te vergelijken met "inbraak" en heeft hij als het ware "landvredebreuk" gepleegd.
Hij komt ons land binnen om dingen van ons af te nemen die niet van hem zijn en deze op illegale wijze te confisqueren. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van medisch zorg. Zonder ooit premie te hebben betaald kan hij hier wel aanspraak op maken. Dit is in Nederland géén strafbaar feit, er staan ook geen sancties op. Integendeel: er wordt vanuit de maatschappij en de overheid zeer veel hulp geboden aan illegalen en de media portretteert hen structureel als 'slachtoffers'.
De mensen die het niet met deze inbrekersanalogie eens zijn, kunnen zelden of nooit met feiten beargumenteren waarom deze niet zou kloppen.
In plaats daarvan wordt het onderwerp veelvuldig geëmotionaliseerd en overschreeuwd met leuzen als: Hoe zielig deze mensen zijn en hoe geweldig de inburgering verloopt. Vaak wordt het onderwerp aan een vage levensfilosofie onderworpen, met kreten als ‘No borders’. 
(Nogal onrealistisch omdat er uiteraard wél grenzen zijn. Gelukkig maar.)
Het opheffen van die grenzen leidt juist tot enorme problemen. Kijk maar eens naar de problemen van de open binnengrenzen van de EU bijvoorbeeld.
Dat de illegaal niets anders wil dan een fijner en menswaardiger bestaan opbouwen voor zichzelf, kun natuurlijk niemand hem kwalijk nemen. Het is hun goed recht om dat na te streven. Echter, van onze regering mogen wij verlangen en verwachten dat zij zich niet door dit soort emotionele chantage laat leiden, maar juist handelt op basis van feiten en gedegen argumenten aangaande dit onderwerp. Een ongebreidelde instroom van illegalen zal zeker niet stoppen zonder sancties en meer juridische mogelijkheden om dit in te dammen.
Als de regering zich niet daadkrachtiger en realistischer gaat opstellen, is het zoveelste Generaal Pardon slechts een kwestie van tijd. Dit zal een enorme aanzuigende werking hebben op meer mensen die wel een kansje willen wagen als illegaal in ons land. Het wachten is op iemand die deze vicieuze cirkel weet te doorbreken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten