Zuid-Amerikaanse landen in één klap op zwart: 48 miljoen mensen zonder stroom

Geen categoriejun 16 2019, 18:00
Compleet Argentinië, grote delen van Uruquay en delen van Brazilië, Chili en Paraguay zitten in één klap zonder stroom. Op het hoogtepunt van de stroomstoring werden zelfs 48 miljoen mensen getroffen! Dat meldt de NOS.
Langzamerhand komen de lampen, televisies en computers in de landen weer online. Argentijnse stroomleverancier Edesur Argentina, zegt dat de oorzaak in het elektrische verbindingssysteem ligt. Argentinië ging door de storing namelijk als eerst volledig op zwart.
Zuid-Amerikaanse landen werken met veel langere transmissielijnen vanwege het terrein. Hierdoor kan er niet altijd even goed een storing worden opgevangen, omdat er niet zo snel een andere centrale is die de verbinding over kan nemen. Helemaal als er ook nauwelijks of slecht onderhoud is gepleegd.
Zo'n beetje de gehele dag zijn ze in Zuid-Amerika bezig geweest om de boel te herstellen en dit komt maar mondjesmaats op gang. Buiten het feit dat de fout nog niet ontdekt is, hebben communicatiemiddelen ook maar beperkt kunnen bijdragen aan het herstel. Even bellen was er niet voor iedereen bij. Argentinië had zo'n twee uur nodig om delen van het land weer van stroom te voorzien maar heeft de rest van de dag nodig om het probleem volledig te verhelpen. Dat is nogal wat, helemaal als er kwaadwillenden achter zouden zitten.
Dit soort storingen maken mensen bewust van de fragiele infrastructuur in eigen land en hoe weinig er eigenlijk voor nodig is om een land tegenwoordig plat te leggen. Nu ging het weliswaar om een storing in een arm land, dus waarschijnlijk wegens slecht onderhoud, maar het effect is haast hetzelfde met een modern computervirus. En dan maakt het niet zoveel meer uit of je je in een arm of rijk land bevindt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten