Zwarte Piet mag blijven en de intocht gaat gewoon door! Voor nu...

Geen categorienov 14 2018, 16:39
Vandaag om 16:30 is duidelijk geworden of de intocht van Sinterklaas in Zaanstad door mag gaan of niet. Dat mag, en Zwarte Piet mag óók blijven, voor nu...
De rechter haalde uitspraken van de VN en het College van de Rechten van de Mens aan om wat context te geven. Beide pleitten echter niet voor een verbod maar voor een aanpassing (VN) of laten het bij de maatschappij zelf. Ook de kinderombudsman pleitte voor aanpassingen omdat vanuit kinderrechtenperspectief kinderen zouden kunnen worden gepest.
Tegenstanders van Zwarte Piet middels hun stichting 'Majority Perspective' hebben de gehele procedure voorafgaand aan het kort geding compleet aan hun laars gelapt. Er zou overleg hebben moeten plaatsvinden tussen diverse betrokken partijen op een tijdige manier. De tegenstanders stuurden echter een sommatiebrief naar onder andere de NTR met een tijd waarop ze een reactie eisen, die al was verstreken nog voor de brief aan was gekomen.
De rechter maakt dus duidelijk dat Majority Perspective totaal aan het falen is en dus bij voorbaat de zaak als onontvankelijk beschouwt. Toch spreekt de rechter zich uit over de hele situatie rondom Zwarte Piet.
De voorzieningenrechter wenst ons allen een prettig Sinterklaasfeest, vlak voor hij afsloot met een illustratie waarop wordt weergegeven hoe Nederland met de discussie omgaat. Daarop volgend kwam de woordvoerder van Majority Perspective aan het woord bij journalisten, die pleit voor aankloppen bij het Europees Hof.
Zij gaan vrolijk door met mekkeren, maar gelukkig gaat de NTR ook door met hun intocht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten