Voor wat betreft Oekraïne en NAVO-lidmaatschap: oud-Navo secretaris De Hoop Scheffer verklaarde dat Poetin tegen hem had gezegd dat het een rode lijn is. Overigens, om die reden was Finland jarenlang geen NAVO-lidstaat, als directe buurman van
Rusland. Hier zijn er nu twee tegengestelde belangen: Europa wil niet direct grenzen aan Rusland dus wordt Oekraïne gesteund om Rusland weg te duwen, en Rusland wil niet grenzen aan Europa/Navo. De deal die volgt, zal er denk ik op neerkomen dat Oekraïne geen NAVO-lidstaat wordt en dat Rusland de Donbas en de Krim houdt. De Krim was altijd al van belang voor Rusland, met de toegang tot de Zwarte Zee. Die toegang is nodig voor hun import en export. Er ligt sinds jaar en dag een deel van de Russische marinevloot. Logisch vanuit Poetin gezien om die strategische plek veilig te stellen in 2014.
Voor de oorlog tegen Oekraine was er in Oekraine al een burgeroorlog aan de gang, waarbij de Donbas regio letterlijk onder vuur lag van Kiev en waarbij het grondstofrijke Donbas officieus werd gesteund door de Russen. In die periode (2013/14) zat er een pro-Russische president. Na de Maidan revolutie in 2014 volgden verkiezingen (Donbass en Krim konden niet stemmen) en kwam er een pro-westerse president, Poroshenko.
Poetin heeft eens verklaard dat de CIA achter de Maidan revolutie zat om een pro-westerse regering te krijgen in Oekraïne. Dat zou kunnen want dat is precies het werk van de CIA. En de Russen steunden Donbas, met mensen in groene pakken maar zonder vlag of identiteitskaarten en met materieel. Dit was de tijd van het neerhalen van de MH17.
Voor nu geldt de situatie zoals die nu is: Rusland wil geen NAVO-lidstaat als buurman, en Europa wil niet grenzen aan Rusland. Poetin is de verliezer, want hij wilde heel Oekraïne hebben, niet enkel Krim en Donbas, en nu zijn Zweden en Finland ook NAVO-landen geworden. Estland, Letland en Litouwen waren dat al, net als de voormalige Warschaupact-landen Polen, Tsjechië, Slovenië, Hongarije, Roemenië en Kroatië. Maar Oekraïne heeft ook niet gewonnen. Dat land wil niets van hun gebied afstaan en raakt nu waarschijnlijk wel Donbass en de Krim formeel kwijt.
Mearsheimer en zeker Sachs lijken wel praatpoppen van Poetin. Net als trouwens de journalist Tucker Carlson, die Sachs regelmatig te gast heeft, en Poetin te gast had met een lange monoloog zonder één kritische vraag. Nou, fraaie journalistiek! Sachs die de shocktherapie bedacht om Rusland in één klap over te brengen naar het kapitalisme, met grote diefstal van staatseigendommen door de oligarchen als gevolg. Hun mening zou wel eens sterk kunnen worden beïnvloed door Poetin en dat is niet in het belang van Europa.
Frits Bosch, econoom en socioloog, auteur van Links Verdriet.