Column Paul Cliteur: Alexander Bortnikov als opvolger van Poetin

Column Paul Cliteur: Alexander Bortnikov als opvolger van Poetin

Foto: Paul Cliteur / Bron: Niels Wenstedt

Redacteur Wout Willemsen schrijft op de website van De Dagelijkse Standaard dat de Oekraïense geheime dienst beweert dat de Russische elite een aanslag op Vladimir Poetin zou willen plegen, door hem te vergiftigen. Ook zou er zelfs al een vervanger voor hem klaarstaan: Alexander Bortnikov, de directeur van de Russische veiligheidsdienst FSB.

Willemsen analyseert vervolgens in zijn stuk dat gerucht en hij schrijft dat het waarschijnlijk propaganda van Oekraïense zijde is. Naar mijn idee is dat terecht.

Het roept echter ook een andere vraag op die opvallend weinig wordt gesteld tegenwoordig. Althans ik heb dat nog niet gehoord. En dat is de vraag: stel nu eens dat Poetin zou worden vervangen, zal dat dan veel verandering brengen in de situatie tussen Rusland en de Oekraïne?

Column Paul Cliteur: Alexander Bortnikov als opvolger van Poetin

Mijn indruk is dat in het Westen men zich de zaak zo voorstelt alsof elke verandering in de Russische leiding een verbetering is. Is dat zo? Of om heel concreet te worden: zou bijvoorbeeld Alexander Bortnikov het wel goed vinden dat de Oekraïne lid wordt van de NAVO en dat direct aan de Russische grenzen wapens van de NAVO worden opgesteld?

Of is de kans dat Bortnikov dat prima vindt ongeveer even groot als dat de kans dat de opvolgers van John F. Kennedy geen bezwaren zouden hebben tegen Russische raketten op Cuba?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties