Paul Cliteur door Niels Wenstedt ANP

Column Paul Cliteur: “Diverse werving” voor de politie en discriminatie

Opinieapr 16 2022, 13:54
Open Brief aan Petra Roodnat, Teamchef Diverse Werving Politie Rotterdam
Van Paul Cliteur
Beste mevrouw Roodnat, ik zie dat u op Linkedin een foto plaatst van een “Bijzonder bezoek tijdens de ramadan aan de Moskee Essalam in Rotterdam Zuid” met daarop bezoekers van de moskee met hoofddoek. Maar ook zien we op die foto agentes in uniform met eveneens een hoofddoek. Ik begrijp dat u een bijdrage wilt leveren aan de discussie over het uni-form bij de politie.
Dan zijn er, denk ik, twee opties:
  1. Politiemedewerkers begeven zich niet in moskeeën, kerken of andere plaatsen van religieuze verering uit respect voor de religieus neutrale staat (behalve dan om een arrestatie te verrichten of een andere reguliere politietaak),
  2. Politiemedewerkers doen dat wel, om de redenen die u in uw tekst op Linkedin aangeeft (inclusiviteit, diversiteit).
De eerste optie (het voorlopig officiële standpunt van de minister van Justitie) wordt door u kennelijk verworpen. Maar ten aanzien van het consistent uitwerken van de tweede optie heeft u nog heel wat werk te verrichten. Ik vraag mij af of u zich dat wel realiseert. Als u namelijk van mening bent dat de politie een “inclusieve” organisatie moet zijn, open voor alle levensbeschouwelijke richtingen, dan moet u niet alleen een bezoek brengen aan de moskee, maar ook aan kerken, synagogen, zelfs bijeenkomsten van de Kerk van het Vliegend Spaghetti Monster. Als u wel naar de moskee gaat, maar niet naar bijvoorbeeld de synagoge, is dat “discriminatie”. Immers u maakt dan een ongerechtvaardigd onderscheid tussen religieuze richtingen waaraan u wél respect wilt betuigen door middel van een bezoek en richtingen die u disrespectvol wenst te benaderen door daar géén bezoek aan te brengen. En discriminatie is, zoals u weet, een strafbaar feit. Ook voor ambtenaren van de politie.
Door voor optie 2 te kiezen maakt u het zich niet gemakkelijk. Ik neem aan dat u binnenkort uitnodigingen zult krijgen van andere religieuze richtingen voor een werkbezoek. Bedenk dat u daaraan gevolg dient te geven. Althans wanneer u discriminatie wilt vermijden. Dat zal ook betekenen dat u foto’s van politiemedewerkers met een vergiet op hun hoofd zult moeten accepteren.
Ik wens u veel succes bij de implementatie van een niet-discriminatoir en inclusief beleid bij dit soort bezoeken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten