frits

-Frits Bosch- AfD laat Duits bedrijfsleven in doodsangst

Opiniejun 26, 15:00
De AfD is in 2013 opgericht als een pro bedrijfsleven partij en pro EU. Dat werd in 2014 een kwart slag gedraaid en Duitse bedrijven keerden hun rug naar de partij. De AfD gooit steeds hogere electorale ogen in Duitsland. Het Duitse bedrijfsleven staat nu doodsangsten uit. Ze willen er alles aan doen om ze tegen te houden. Het cordon sanitaire is nog in tact, maar voor hoe lang nog?
Twee dagen voor de verkiezingen lieten dertig grote Duitse bedrijven, waaronder BASF, Mercedes, BMW en Deutsche Bank, een video verschijnen getiteld “Wij staan pal voor onze normen en waarden”. Daarin werden diversiteit, transparantie en tolerantie gepromoot. Er werd gewaarschuwd dat intolerantie de Duitse economie zwaar zou beschadigen. Tevens werd het belang van de Europese Unie voor Duitsland benadrukt. Er werd gesteld dat de 1,7 miljoen werknemers er goed aan doen te gaan stemmen. De naam van de AfD werd niet genoemd maar het was zonneklaar dat die partij het doelwit was.
Het mocht niet baten. De AfD won 16% van de landelijke stemmen, ver voor de Sociaal Democratische partij van Olof Scholz, maar nog achter de Christen Democraten. Dit doet de Duitse CEO’s pijn. Een onderzoek van IW onder 900 bedrijven leerde dat 70% van de CEO’s van oordeel is dat de opkomst van de AfD Standort Deutschland schade berokkent en ze vrezen gevolgen ervan voor de EU en de euro. Dexit zou het Duitse bnp met 5,6% reduceren binnen vijf jaar en zou resulteren in een verlies van 2,5 miljoen banen.
De AfD trekt zich er niets van aan. De AfD lijkt zich nog niet op het pad te begeven van RN van Marine le Pen in Frankrijk en Meloni in Italië, met liters water bij de wijn te doen om verkiesbaar te worden. Integendeel. De AfD voorvrouw dr Alice Weidel doet er regelmatig nog een schepje bovenop door in het Duitse parlement aan het eind van haar messcherpe redevoering uit te roepen: “Diese Regierung hasst Deutschland! Ich bedanke mich.”
De actie van de CEO’s was onverstandig. Kiezers hebben nu openlijk van hun afkeuring blijk gegeven. Velen zullen gedacht hebben: “jullie hebben makkelijk praten in dure wijken en in je prachtige villa’s! Wij plukken de wrange vruchten van de massa-immigratie. Jullie geven daar geen enkele rekenschap over.” Gelijk hebben ze. Het komt de AfD ten goede. Het bedrijfsleven kijkt unisono naar het eigen belang. Dit wringt steeds meer. Dit kan nog vuurwerk opleveren!
Ich bedanke mich.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten