shutterstock 2197439747

Informatieoorlog in optima forma: Rusland slaat terug na sancties en blokkeert NOS, NRC en AD

Politiekjun 26, 16:00
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat het de toegang tot een aantal Europese media, waaronder de Nederlandse NOS, NRC en het AD, zal blokkeren. Dit besluit komt als reactie op de nieuwe sanctiemaatregelen van de Europese Unie, die op 17 mei zijn bekendgemaakt en deze week van kracht zijn. De sancties van de EU richten zich op Russische media die beschuldigd worden van het verspreiden van propaganda over de oorlog in Oekraïne.
De Europese Unie heeft eerder dit jaar besloten om de activiteiten van vier Russische mediakanalen, namelijk RIA Novosti, Izvestia, Rossiyskaya Gazeta en Voice of Europe, te verbieden. Volgens de EU verspreiden deze mediakanalen systematisch valse informatie en steunen ze de Russische militaire operaties in Oekraïne. Dit verbod komt bovenop eerdere maatregelen tegen andere Russische staatsmedia zoals Russia Today (RT) en persbureau Sputnik, die sinds maart 2022 in de EU zijn verboden.
Als reactie op deze EU-sancties heeft Rusland nu besloten om de toegang tot meer dan tachtig Europese media te blokkeren. Naast de NOS, NRC en het AD worden ook andere prominente media uit verschillende Europese landen getroffen. Dit omvat onder meer de Belgische media Knack en Le Vif, de Duitse Die Zeit en Der Spiegel, het Spaanse El Mundo en het Franse persbureau AFP.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is deze stap een noodzakelijke tegenmaatregel tegen de "onrechtvaardige" sancties van de EU. Het ministerie stelt dat de betrokken Europese media "systematisch valse informatie" verspreiden over de Russische "speciale militaire operatie" in Oekraïne, zoals Rusland de invasie in Oekraïne aanduidt.
Het blokkeren van deze Europese media in Rusland zal geen directe gevolgen hebben voor de manier waarop deze media verslag doen in hun eigen landen. Wel betekent het dat Russische burgers geen toegang meer hebben tot deze bronnen van informatie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten