frits bosch column

- Frits Bosch - Afrika is een verloren continent Rusland en China plunderen Afrika. Grenzen sluiten!

Opinieapr 24 2023, 9:00
Afrika is een verloren continent. Dat blijkt uit twee artikelen van the Economist deze week. Het ene artikel handelt over de grote hoeveelheid mensen die vermist zijn door in gevangenschap nemen en vermoorden door jihadstrijders zoals onder andere Boko Haram. Er vindt een voortdurende vorm van burgeroorlog plaats. Zwart vermoordt zwart. Zwart lijkt zwart te haten. Het tweede artikel gaat over de grote inkomens- en vermogensongelijkheid in deze landen, vooral in zuidelijk Afrika. Onderzoekers van de Wageningen universiteit onderscheiden drie oorzaken. De eerste is dat zwarten er (ooit) eraan verdiend hebben om hun soortgenoten gevangen te nemen en weg te voeren voor handeldrijvende witten in de prekoloniale tijd. De tweede is het kolonialisme wat voor forse ongelijkheid zorgde en het derde is dat toen de landen onafhankelijk werden zwarte machthebbers zich ontfermd hebben over de vrij gekomen spullen en gronden. Massieve corruptie en onderdrukking was het gevolg. De Kensiaanse band Sauti Sol zingt dat de gelovigen met z’n zevenen in een taxi geperst zitten terwijl de pastoor een Porsche rijdt.  
Moeten wij het vreemd vinden dat Afrikaanse testosteron bommen onze kant op komen? Nee natuurlijk. De landen barsten uit hun voegen qua bevolkingsdichtheid, er is geen werk, er is corruptie, er is bulderend racisme en er is moord en doodslag. Ze kunnen het niet op de rails krijgen. Incompetent tot en met. Prutsenburg. Navrant wat Sylvana Simons ons allemaal verwijt, een hemels paradijs het hier is vergeleken met de puinhoop in Afrika. En het wordt slechter.
Wie maken van deze malheur misbruik? China en Rusland. Deze landen nemen de Afrikaanse landen geheel in de klem met infrastructurele projecten. Ze plunderen de landen rücksichtslos. Maar, voor wat hoort wat! Wij verstrekken braaf 1,8% ontwikkelingsgeld en nuttige waterputten. Honderd procent schuldbewust over ons verderfelijke verleden en graag bereid tot excuses. Het was in de koloniale tijd veel beter dan nu. Gevolg: exodus van een onafzienbare stroom testosteron bommen waar wij helemaal niets aan hebben voor onze arbeidsmarkt. Ze kunnen niets en ze komen met niets. Het argument dat we ze nodig hebben om de gevolgen van onze vergrijzing tegen te gaan is dus baarlijke onzin. Ze verkloten de Europese structuur en samenlevingen.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Wat staat ons te doen? Grenzen eindelijk eens sluiten voordat de zaak hier geheel uit de hand loopt zoals nu al volop geschiedt.
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten