frits bosch column

- Frits Bosch - Alarmbellen rinkelen voor de woke wind uit de VS

Opinieapr 26 2023, 9:00
Identiteitspolitiek en woke zijn aan een opmars bezig. De Verenigde Staten lopen hierin voorop, vooral na de moord op George Floyd op 25 mei 2020 en de Black Lives Matter beweging. Ik zoom in op de VS.
Heeft uw werkplek te weinig zwarte mensen in topfuncties? Het is racistisch. Heeft de middelbare school voor wiskunde en natuurwetenschappen in uw stad te veel Aziaten? Het is racistisch. Heeft uw plaatselijke museum te veel blanke vrouwen in dienst? Het is ook racistisch. Na de Black Lives Matter-protesten van 2020 pleiten prestigieuze Amerikaanse instellingen, van de medische professie tot kunst en cultuur, schuldig te zijn aan ‘systemisch racisme’. Hoe kun je anders verklaren waarom zwarten oververtegenwoordigd zijn in gevangenissen en ondervertegenwoordigd in bedrijven, instellingen en faculteiten? Het officiële antwoord op die ongelijkheden is 'raciale ongelijkheid’ volgens de Critical Race Theory, een ooit obscure juridische theorie die nu de Amerikaanse wereld aan het transformeren is. Elke traditionele gedragsnorm of prestatie die exacte raciale evenredigheid in welke onderneming dan ook in de weg staat, wordt nu als racistisch beschouwd. Toelatingsexamens voor medische opleidingen, IQ tests, verwachtingen van wetenschappelijke prestaties bij het toekennen van onderzoeksbeurzen, de handhaving van het strafrecht - ze liggen allemaal onder vuur, omdat ze ongelijkheid als oorzaak zouden hebben op ondervertegenwoordigde minderheden. Het zouden grote hiaten in academische vaardigheden zijn die het gebrek aan evenredige vertegenwoordiging in de meest meritocratische organisaties verklaren. En ze verklaren ook de grote verschillen in criminele delicten die de raciaal onevenredige gevangenispopulatie veroorzaken. Amerikaanse federale wetenschapsagentschappen behandelen de huidskleur van onderzoekers nu als een wetenschappelijke kwalificatie. Musea en orkesten kiezen op basis van ras welke kunst en muziek ze promoten. Politieagenten vermijden arrestaties op zwarten en openbare aanklagers weigeren een aanklacht in te dienen om vermeend ongelijksoortige gevolgen voor minderheidscriminelen te voorkomen. Er heerst een contra alarmgevoel, ondersteund door gedetailleerde casestudy's van hoe ongelijksoortig-impactdenken de wetenschappelijke vooruitgang in gevaar brengt, de openbare orde vernietigt en de waardering voor kunst en cultuur vergiftigt. Zolang vermeend racisme de enige toegestane verklaring voor raciale verschillen blijft, wordt er doorgegaan met het afbreken van excellente presteren en het in gevaar brengen van levens- en beschavingsprestaties.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
De behoefte aan een corrigerend argument kan niet dringender zijn. Linkse partijen in Nederland volgen de trend in de VS helaas op de voet. In de VS heeft het vooral een raciaal karakter. In Nederland wordt het breder getrokken naar vermeende achterstelling van minderheden. Het is te hopen dat er afstand genomen van wat er in de VS gaande is, wordt want het slaat de bijl aan de wortel van de meritocratische samenleving.
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten