frits bosch column

- Frits Bosch - Belastingbetaler staat garant om giftig stelsel overeind te houden

Opiniemrt 20 2023, 9:00
UBS heeft Credit Suisse voor 2 miljard overgenomen. Goede move. UBS is solide bank. De rook is nog niet opgetrokken van de bankencrisis.
Iedere econoom had dit van kilometers kunnen zien aankomen. Er is decennialang een morbide beleid gevoerd door centrale banken. Absurd lage rentes, ballonvorming qua zakelijke waarden, staatsschulden in Zuid-Europese landen ver over de top, megaschulden bij centrale banken via Quatitative Easing, inflatie die niet wil verdwijnen, noodgedwongen rentestijgingen en een euro waarachter vraagtekens staan qua houdbaarheid. Kortom, een uiterst giftig monetaire omgeving waarin de belastingbetaler met het mes op de keel garant staat voor het overeind houden van het stelsel. De belastingbetaler staat garant voor banken die te groot zijn om failliet te laten gaan. We noemen dit ‘moral hazard’: grote banken, systeembanken, kunnen risico’s nemen, ze worden toch wel uit de brand gehaald door de belastingbetaler, het socialiseren van risico’s. Dat deze problemen zich voordoen is het resultaat van onverantwoord monetair beleid bij centrale banken, de ECB in het bijzonder. Het is een politieke instelling wars van iedere vorm van onafhankelijkheid. We kunnen geen vertrouwen hebben in deze instelling.
Interessant is waar Nederland staat in dit geheel. Niet goed. Wij zijn ‘lame duck’. We hebben ons hele hebben en houden naar de Christine Lagarde overgeheveld die een beleid voert voor ons allen in de EU maar vooral om de rotte mispels overeind te houden. Het oude verhaal: we zitten in hetzelfde schuitje als de corrupten. DNB, Klaas Knot, heeft niets in te brengen, behalve ja en amen te zeggen tijdens ECB vergaderingen. Hebben we daar vertrouwen in? Nee, want hoe kun je een passend monetair beleid voeren voor 20 eurolanden, rijp en groen. Dat wringt als de pest en kan zich wreken als de nood aan de man is. Besmetting ‘all over the place’. De hemel verhoede dat het in deze uiterst precaire omgeving echt gaat schuiven want dat zijn we nog niet jarig. Einde euro. En dan te bedenken dat er een bankenunie aankomt. Hoe zot kun je het maken?
Hebben wij bestuurders die hier verstand van zaken hebben? Minister van Financiën Sigrid Kaag: intelligente vrouw maar op macro financieel gebied een onbenul. Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens: een nobody, een onbeschreven blad. Klaas Knot, baas DNB, een ja-zegger. Mark Rutte, doet alles fout, onbeschreven blad op financieel terrein. We zijn overgeleverd aan de goden, i.c. Lagarde. Belastingbetaler betaalt.
We zijn natuurlijk ook benauwd voor ons - wat we noemen - funded pensioensysteem, 1,5 triljoen euro. In dit systeem zitten veel laagrentende (staats)leningen die op de tocht staan door rentestijgingen. Inverse rentestructuur wijst naar recessietje. Veel vermogen gaat verloren via aflopende swaps. Zakelijke waarden likken er ook aan. Dit is geen financieel klimaat om naar stelselwijziging over te gaan zeg ik voor de zoveelste keer. Hopelijk kan BBB het voortouw nemen om dit heilloze project af te blazen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden
Niemand kan bevroeden waar dit heengaat. Grote vraag is: staan er nog meer banken op omvallen. Met als bijkomstigheid de oorlog in Oekraïne. Dansen op de vulkaan. Misschien valt het allemaal reuze mee. Garantie tot de deur. Ga maar vast bidden dat het binnen de perken blijft…
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten