frits bosch column

-Frits Bosch- Centrale banken zijn rampzalig voor economisch herstel. Laat de markt vrij!

Opiniejul 01 2023, 14:30
Centrale banken hebben laten weten dat ze nog lang niet klaar zijn met renteverhogingen. Moeten we ons daarin verheugen?
De Federal Reserve president Jerome Powell laat weten dat het rentebeleid nog niet voldoende effectief is om de inflatie te beteugelen. De rente moet verder omhoog. Hij realiseert zich dat dit de economie pijn kan doen met vele faillissementen van bedrijven die verslaafd waren geraakt aan de nulrente en zich niet hebben ingedekt tegen renteverhoging. De baas van de ECB Christine Lagarde heeft idem laten weten mede omdat ze de euro moet ondersteunen contra een dreigend sterker worden van de dollar wat bij ons inflatie zou aanwakkeren. De Bank of England en de Bank of Japan doen hetzelfde. De rente gaat opwaarts. De Bank of China zou rente kunnen verlagen want de inflatie daar is laag, maar ziet daarvan af om de renminbi niet te verzwakken.
Hoe moeten we dit beschouwen? Ik refereer aan de door mij bewonderde prof Thomas Sowell, Cornel University. Sowell:”in de tijd van president Warren Harding was in 1921 de werkloosheid hoog, de inflatie hoog en de economische groei laag. Wat deed Harding? Hij bracht de belastingen omlaag evenals de overheidsuitgaven. Keysianen krijgen er een rolberoerte van. Maar de economie veerde vanzelf terug en de inflatie en werkloosheid gingen omlaag. Harding liet de markt zoveel mogelijk vrij. Wat gebeurde in de dertiger jaren vorige eeuw? De economie ging omlaag en de Fed, opgericht in 1914, greep in met expansief monetair beleid en zorgde voor extreem hoge inflatie. Desastreus ingrijpen.”
Sowell’s boodschap is dat bij een hoge inflatie de markt zoveel mogelijk vrijgelaten moet worden. De markt is een perfect aanpassingsmechanisme. De centrale banken hebben een gigantische schuldenberg gecreëerd en proberen nu uit alle macht dit te herstellen. Tevergeefs. Het moet uitzieken. Breng belastingen omlaag in plaats van omhoog zoals hier. Bedenk dat het monetair instrument bot is. En stop met politiek bedrijven. Dit laatste is wellicht het moeilijkste. Frits Bosch
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten