frits
Frits Bosch is columnist voor De Dagelijkse Standaard.

-Frits Bosch- Jenny Simons, Surinaamse president, laat het verleden liever rusten en kijkt naar de toekomst. Wij dus ook

Opinie10 jul , 12:30
Jennifer Simons is beëindigd als nieuwe president van Suriname. Om niemand buiten te sluiten, oordeelt ze niet over het verleden, ook niet over de rol die zijzelf daarin speelde. Zo blijkt uit het FD artikel Surinaamse president laat het verleden liever rusten, kijkt naar de toekomst”, 10-7-25.
Venetiaan: ze is niet te vertrouwen
Ze hoopt ruimte te krijgen voor een gevecht tegen corruptie en willekeur. Oud president Ronald Venetiaan “vertrouwt haar op geen enkele manier. Ze houdt zich niet aan haar afspraken”. Bij de begrafenis van Desi Bouterse zegt ze “Bouterse was een geliefde zoon van Suriname. Hij zorgde voor saamhorigheid onder etnische groepen”. Dat zegt ze over deze veroordeelde moordenaar. Over de corruptie onder zijn bewind rept ze met geen woord. Ze werkte in 2012 mee aan een amnestiewet voor Bouterse waardoor er geen proces gevoerd kan worden. De regering Bouterse had in Simons een trouwe bondgenoot in zijn partij is ze opgeklommen. Ze laat zich graag voorstaan dat ze vrouw is. Ze is getrouwd met de in opspraak geraakte Glenn Geerlings. Ze blijkt in Suriname erg populair te zijn en wordt “tante Jenny” genoemd. Dit verschaft ons een inkijkje van het niveau waar we het hier over hebben…
Jenny is foute dame
Geen wonder dat ze niet over het verleden wil praten en enkel naar de toekomst wil kijken. Dit is een foute dame met een zwart verleden. Als zij niet naar het verleden wil kijken, dan wij ook niet. Ons verleden in dit verband is van honderden jaren her waarvan de daders al lang niet meer leven. Het Surinaamse verleden is recent, je kunt het aanraken. Wij willen dus niet meer over het verre verleden lastig gevallen worden met zielig doen tijdens Keti Koti. Met nota bene onze premier en parlementariërs erbij. Moeten onze politici met haar gemene zaak maken en vriendelijk doen. Veel succes daarbij.
50% van de olie voor ons
Over het verleden gaan we het dus niet meer hebben. Maar ik wil één uitzondering maken die de regel bevestigt. Voor de kust van Suriname zijn grote olievoorraden aangetroffen en met de winning daarvan wordt een aanvang gemaakt; de eerste inkomsten worden in 2028 verwacht. Wij dienen daarvan 50% te ontvangen want wij hebben Surinamers vanuit Afrika naar dit rijke land gebracht. Dan mogen wij 50% van die opbrengsten opeisen. In een interview FD 7-1-23, met trendwatcher Surinamer Adjiedj Bakas gebruikt hij vaak het woord ‘neger’. “In Nederland is het woord neger een ding, in Suriname niet.” Zijn excuses nodig voor slavernij? “Ga lekker je gang. De Hollanders hebben Suriname gecreëerd en wij zouden jullie daar diep dankbaar voor moeten zijn. Zonder jullie hadden we in arme hutjes gewoond in Ghana 70 en India. Leve het kolonialisme! Ze zijn dol op mij. Daarom kan ik ze plagen over slavernij. Ik zeg altijd: het is de enige periode uit jullie geschiedenis dat jullie hebben gewerkt en jullie rusten er nu nog van uit.” Worden mensen dan niet heel boos? “Ik kan met een big smile de vreselijkste dingen zeggen.”
Frits Bosch, econoom en socioloog, auteur van ‘De Wereld volgens Ayn Rand'.
afbeelding1
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten
6 Reacties